Secretarul de Stat Rex Tillerson: "Se fac primii pasi pentru inlaturarea lui Assad"

Secretarul de Stat Rex Tillerson:

"Procesul prin care Assad va fi indepartat de la putere este unul ce necesita un efort al intregii comunitati internationale, intai pentru a infrange ISIS in interiorul Siriei, apoi pentru a stabiliza tara si a evita un alt razboi civil, si doar apoi sa lucram impreuna cu partenerii nostri la un proces politic care sa conduca la plecarea lui Assad", a declarat Rex Tillerson, citat de BBC.

acum 42 luni (7 Apr 2017)

"Procesul prin care Assad va fi indepartat de la putere este unul ce necesita un efort al intregii comunitati internationale, intai pentru a infrange ISIS in interiorul Siriei, apoi pentru a stabiliza tara si a evita un alt razboi civil, si doar apoi sa lucram impreuna cu partenerii nostri la un proces politic care sa conduca la plecarea lui Assad", a declarat Rex Tillerson, citat de BBC. Intrebat apoi daca presedintele Trump va organiza o coalitie internationala pentru "inlaturarea lui Assad", acesta a raspuns ca "acesti pasi se fac in acest moment". Administratia Trump a promis implementarea unei noi strategii militare in conflictele din Siria si Irak, iar recent numarul trupelor americane din aceste teatre de operatiuni a crescut, insa ultimele evenimente pun presiune pentru obtinerea unor rezultate concrete.

Atacul cu arme chimice de la inceputul saptamanii pare a schimba politica Statelor Unite fata de regimul Assad cu 180 de grade. Nu mai devreme de saptamana trecuta Casa Alba recunostea continuitatea regimului Assad drpet o "realitate politica", iar Secretarul de Stat afirma ca soarta presedintelui Assad "va fi decisa de poporul sirian". Presedintele Trump a declarat cu o zi inainte ca "atitudinea mea fata de Siria si Assad s-a schimbat foarte mult... Informatiile ce vin de la Washington arata ca administratia Trump ia serios in calcul oportunitatea unui raspuns militar. Reuters a anuntat ca secretarul pe aparare James Matis i-a prezentat presedintelui optiunile militare la dispozitie si ca il insoteste pe acesta din urma in Florida, unde are loc intalnirea cu presedintele Chinei. Observatorii din presa de pe peste ocean au subliniat insa ca aceleasi obstacole ce l-au determinat pe fostul presedinte, Barak Obama, sa nu raspunda militar in urma unui atac similar in anul 2013 sunt inca prezente. In primul rand, dar intr-o mai mica masura, este vorba de obstacole de ordin juridic: presedintele Trump are nevoie de o autorizatie din partea Congresului pentru... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro