Secolul XXI, intre nationalism, globalizare si xenofobie

Secolul XXI, intre nationalism, globalizare si xenofobie

Sunt mai multe definitii in Dictionarul Explicativ, iar Enciclopedia Britanica subliniaza ca nationalismul presupune loialitatea fata de natiune mai presus de orice atasament fata de indivizi sau de grupuri - sociale, de interese etc. Nationalismul are ca deviatie negativa de manifestare si intelegere xenofobia - ura fata de straini - care se manifesta in diferite forme, de la sublinierea diferentelor de rasa la accentuarea separatiei lingvistice etc. Cum cercetarea limbilor foarte vechi este insotita de multe ori si de cautarea adevarului privind "primul popor de pe Terra", rezultatul este previzibil: in multe creiere putin infierbantate se realizeaza acele conexiuni care la final contureaza o concluzie: poporul X este primul de pe planeta, iar limba lui este intaia aparuta. De fapt, acest adevar este intarit de istoria aproape a fiecarei tari, in care in diferite perioade cei care paraseau teritoriile din motive de refugiu politico-economic - daca nu erau aristocrati cu bani care sa isi permita deplasari de mii de kilometri - se refugiau foarte aproape de granita teritoriului parasit, si fugeau de cate ori era posibil intr-o zona unde se vorbea aceeasi limba sau cel putin una asemanatoare, pentru ca asa li se facilita integrarea mai rapida in noua societate. De data aceasta ne aflam intr-o relatie de favorizare a marilor puteri economice si lingvistice, care permit cresterea numarului de cunostinte pe plan global asupra oricarui tip de subiect, oricat de obscur ar fi, precum si mentinerea si afirmarea unor aspecte mai degraba anecdotice pe tot globul. Doar ca transformarea mentala nu merge cu aceeasi viteza pe care o are tehnologia, ceea ce atrage nemultumirea oamenilor fata de masini, fata de politicieni, fata de marile companii si fata de orice alta persoana vine din afara statelor europene. Cum invaziile Europei din ultimii ani au fost facute de persoane care nu sunt prea mult compatibile cu paradigma europeana a ultimelor 12 secole, rezultatul este logic: comunitatile nationale ajung incet-incet sa se prefere doar pe ele insesi, cu efect clar pe termen lung: filtrarea strainilor, care vor acceptati dupa criterii de tip "tirg de sclavi", in care conditiile de studiu si de profit economic pe care il pot aduce vor fi elementele decisive de acceptare sau doar tolerare.

acum 84 luni (7 Jun 2016)

>

Este adevarat ca majoritatea natiunilor se definesc si cu ajutorul religiei, ceea ce permite sa intrezarim un tablou cu perspective sumbre pentru noi si viitorime, dar natiunea va trece inaintea religiei. Astfel, aceeasi zeitate suprema poate fi impartasita de mai multe state, insa aspectele lingvistice, demografice, istorice, economice comune creeaza o constiinta locala, in raport cu un teritoriu anume, care separa oamenii, iar nu ii uneste.

Islamul este credinta majoritara a statelor din nordul Africii si a unei mari parti a Orientului Mijlociu, dar acest lucru nu inseamna ca nu exista diferentieri clare intre zone, iar rivalitatile regionale sunt de lunga durata, bazate inclusiv pe dialecte diferite ale limbii arabe, dar mai ales pe o istorie diferita, cu constiinta specifica fiecarei zone. Nu poate fi confundata filozofia de viata a populatiilor de langa raul Iordan cu specificul celor care traiesc intre fluviile Tigru si Eufrat, cum nu poate fi acceptata identitatea dintre istoria Egiptului si aceea a Marocului, desi ambele state sunt situate la tarmul marii.

Sunt mai multe definitii in Dictionarul Explicativ, iar Enciclopedia Britanica subliniaza ca nationalismul presupune loialitatea fata de natiune mai presus de orice atasament fata de indivizi sau de grupuri - sociale, de interese etc. Nationalismul are ca deviatie negativa de manifestare si intelegere xenofobia - ura fata de straini - care se manifesta in diferite forme, de la sublinierea diferentelor de rasa la accentuarea separatiei lingvistice etc.

In nici o situatie insa, nationalismul sau patriotismul nu exclud apararea intereselor unui stat impotriva altor state, cum de asemenea nu se exprima strict la un nivel politic si de propaganda, el fiind intalnit si in materia economic-comerciala, educationala etc. Unele state sunt mai dezvoltate sub acest aspect, ceea ce conduce la o mai mare asezare a oamenilor in acele zone, iar dupa sute de ani acesti oameni, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro