Seceta in Dobrogea, Muntenia, Oltenia si Moldova

Conținutul de apă in stratul de sol 0-20 de centimetri va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute in Dobrogea, pe suprafețe extinse din Crișana, Moldova, Muntenia, Oltenia și doar izolat in nord-vestul Banatului și al Maramureșului, conform prognozei agrometeorologice valabilă pentru perioada 20 - 26 august, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 18 și 29 de grade Celsius la inceputul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de intre 1 și 5 grade Celsius și intre 15 și 25 de grade Celsius in restul zilelor, limite apropiate de normalul perioadei, in cea mai mare parte a zonelor de cultură.

acum 92 luni (20 Aug 2016)

Conținutul de apă in stratul de sol 0-20 de centimetri va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute in Dobrogea, pe suprafețe extinse din Crișana, Moldova, Muntenia, Oltenia și doar izolat in nord-vestul Banatului și al Maramureșului, conform prognozei agrometeorologice valabilă pentru perioada 20 - 26 august, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Rezerva de umiditate se va incadra in limite satisfăcătoare și apropiate de optim in Transilvania, cea mai mare parte a Maramureșului, Banatului, nordul Olteniei, nord-vestul, centrul și estul Moldovei, izolat in nord-vestul și nordul Munteniei, potrivit Agerpres.

"In cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă in Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei, Moldovei și Crișanei. Aprovizionarea cu apă a solului se va incadra in limite satisfăcătoare și apropiate de optim in Banat, Maramureș, Transilvania, nordul Olteniei, local in nord-vestul, centrul și estul Moldovei, izolat in nord-vestul și nordul Munteniei", arată specialiștii ANM.

In acest context, procesele vegetative ale principalelor culturi agricole se vor desfășura in ritmuri normale in aproape toată țara, cu excepția zonelor afectate de secetă pedologică de lungă durată, unde acestea vor fi stanjenite, semnalandu-se in continuare deprecierea stării de vegetație la speciile prășitoare prin uscarea aparatului foliar, subdimensionarea elementelor de rod (știuleți de dimensiuni reduse si boabe sistave, semințe seci la floarea-soarelui, plante sterile) cu un impact negativ asupra potențialului productiv al hibrizilor cultivați. Hibrizii semitardivi și tardivi de porumb vor inregistra predominant fazele de maturitate in lapte (70-100%), ceară (30-100%) și deplină (10-60%) la nivelul intregii țări, iar la c... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro