Seceta, Dumnezeu si romanii. Cum criticau intelectuali de acum doua secole practicile bisericii
"Ne rugam in fiecare duminica si in fiecare zi la el acasa, ca sa ne dea Dumnezeu ploaie sa se indrepte recoltele si sa putem sa supravietuim", declara un satean din comuna Barsanesti, judetul Gorj, pentru ProTv. "In aceasta perioada de seceta care afecteaza grav culturile agricole, cu multe consecinte imediate si pe termen lung asupra vietii oamenilor, Patriarhia Romana adreseaza un indemn staruitor ierarhilor, clericilor si credinciosilor ortodocsi sa intensifice rugaciunea pentru ploi linistite, folositoare vietii oamenilor, vietuitoarelor si aducatoare de rod bogat al pamantului", se precizeaza intr-un comunicat al Biroului de Presa al Patriarhiei Romane, citat de ziare.com. In opinia sa, lipsa unei tehnologii adecvate si a unui sistem de irigatii viabil face ca metodele arhaice sa fie scoase la lumina, iar "apelul la acestea pare a fi, pentru o mare parte a populatiei, unica solutie de a face sa vina ploaia, nemaicontand nici relevanta si poate uneori nici ridicolul lor".
"Ne rugam in fiecare duminica si in fiecare zi la el acasa, ca sa ne dea Dumnezeu ploaie sa se indrepte recoltele si sa putem sa supravietuim", declara un satean din comuna Barsanesti, judetul Gorj, pentru ProTv. Un reportaj facut acolo arata ca oamenii de acolo vad in canicula o pedeapsa de la Dumnezeu. La fel se gandea si in secolul al XIX-lea, dupa cum reiese din scrieri si reviste pastrate din acea vreme. "Acest fapt este cauzat de precipitatiile reduse inregistrate in ultima perioada in special in luna mai cand in zona Moldovei, spre exemplu, au cazut in medie circa 20,6 mm, fata de o valoare normala de 64,4 mm. (...) Daca aceste estimari se vor confirma putem aprecia o intensificare si extindere a fenomenului de seceta, in special in iulie si august in cea mai mare parte a tarii. Cele mai mari deficiente de apa in sol se estimeaza a fi localizate in regiunile din Sudul, Sud-Estul, Estul si Vestul tarii unde seceta pedologica va putea fi extrema si puternica", a afirmat, pe 15 iunie, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, in deschiderea celei de-a 17-a editii a Forumului Regional al Apei Dunarea - Europa de Est 2015, scrie agerpres.ro.
"In aceasta perioada de seceta care afecteaza grav culturile agricole, cu multe consecinte imediate si pe termen lung asupra vietii oamenilor, Patriarhia Romana adreseaza un indemn staruitor ierarhilor, clericilor si credinciosilor ortodocsi sa intensifice rugaciunea pentru ploi linistite, folositoare vietii oamenilor, vietuitoarelor si aducatoare de rod bogat al pamantului", se precizeaza intr-un comunicat al Biroului de Presa al Patriarhiei Romane, citat de ziare.com.
"Seceta inseamna blocarea cerului, privit ca spatiu viu care revarsa pamantului si oamenilor, apa si viata. Din aceasta perspectiva, seceta este privita ca o pedeapsa divina, fiind totodata si un moment in care cu totii trebuie sa reflectam asupra atitudinii noastre fata de mediul inco... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro