Sebastian Lazaroiu: Cum omoara Facebook liderii politici

Sebastian Lazaroiu: Cum omoara Facebook liderii politici

> Avem deja doua exemple celebre in care liderii politici si partidele au asistat pasiv la doua "explozii de mobilizare", pe care nu le-au putut initia, controla sau dirija. Partidele politice sunt structuri combinate de piramide, in vreme ce comunitatile virtuale generate de retelele de socializare sunt un amestesc de poligoane si cercuri. Iata cateva caracteristici care explica de ce facebook si partidele sunt ca apa si uleiul: - Facebook favorizeaza organizarea pe orizontala si "ucide" orice el lider maximo, in vreme ce partidele, fara figura paterna a lui "Ceausescu" si fara ierarhia comenzilor, arata ca niste roboti dezarticulati, prabusiti langa pubela de gunoi. Fascinati de puterea retelelor de socializare, liderii politici au incercat sa le utilizeze ca parghii de mobilizare a voturilor.Noua "jucarie" parea atractiva pentru vanatorii de voturi usoare, numai ca nu au stiau de unde sa o apuce. Capacitatea lor de a inspira, de a conduce, de tracta masele se dizolva in retelele orizontale construite pe alte tipuri de solidaritate.

acum 66 luni (14 Apr 2015)

>

Avem deja doua exemple celebre in care liderii politici si partidele au asistat pasiv la doua "explozii de mobilizare", pe care nu le-au putut initia, controla sau dirija. Este vorba de protestele din toamna anului 2013 impotriva proiectului Rosia Montana si de votul in al doilea tur de scrutin la alegerile prezidentiale din 2014. In primul caz, un proiect care stransese in jurul sau intreaga elita politica si media, exploatarea aurului din Apuseni, a fost oprit de un curent majoritar opus, modelat in mediul virtual si coborat in strada in marile orase. In al doilea caz, favoritul sondajelor intre cele doua tururi de scrutin a pierdut alegerile la o diferenta considerabila datorita unui elan majoritar construit pe facebook si intrupat la urne. Doua lumi, doua retele

Partidele politice, ca si comunitatile virtuale sunt retele, in sensul clasic al conceptului: o configuratie complexa de noduri si conexiuni. Partidele politice sunt structuri combinate de piramide, in vreme ce comunitatile virtuale generate de retelele de socializare sunt un amestesc de poligoane si cercuri. Iata cateva caracteristici care explica de ce facebook si partidele sunt ca apa si uleiul:

- Facebook favorizeaza organizarea pe orizontala si "ucide" orice el lider maximo, in vreme ce partidele, fara figura paterna a lui "Ceausescu" si fara ierarhia comenzilor, arata ca niste roboti dezarticulati, prabusiti langa pubela de gunoi.

- Facebook este un instrument de promovarea a diversitatii si tolerantei. Partidele de la noi uniformizeaza, disciplineaza si exclud tertul.

- Facebook ii da, teoretic, acces la puncte de vedere diferite, te lasa sa te indoiesti, sa+ti manifesti gandirea critica.

- Facebook faciliteaza interactiunea in retea, prin comentarii sau mesaje private, in vreme ce liderii clasici de partide, sefi de clanuri, sunt muti, "sacrii" si autoritari ca niste statui.

- Facebook este un al mijloc de a construi c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro