Se vor retrage Statele Unite din acordul nuclear incheiat cu Iran? Intrebarea care ar putea "arunca in aer" Orientul Mijlociu

Se vor retrage Statele Unite din acordul nuclear incheiat cu Iran? Intrebarea care ar putea

Pe 12 mai, conform mai multor surse de nivel inalt de la Bruxelles, exista indicii rezonabile de a crede ca Presedintele Trump se ba tine de promisiunea sa de campanie si va anunta iesirea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul incheiat pe 14 iulie 2015 (calificat de el drept "ridicol") si care prevedea o ridicare progresiva a sanctiunilor impotriva Teheranului cu conditia ca Iranul renunta la intentia sa de a fabrica arme nucleare. Problema era extrem de tensionata in perioada care a precedat semnarea acordului deoarece existau multiple semnale, rapoarte si analize militare occidentale foarte credibile privind nivelul de pregatire la care ajunsesera iranienii in programul lor nuclear, estimarea fiind ca erau extrem de aproape de realizarea armei nucleare, fapt cu atat mai grav cu cat se stia ca dispuneau deja de vectorii de transport, rachete strategice dezvoltate in ultimul deceniu pornind de la patente rusesti si chinezesti.

acum 57 luni (30 Apr 2018)

Pe 12 mai, conform mai multor surse de nivel inalt de la Bruxelles, exista indicii rezonabile de a crede ca Presedintele Trump se ba tine de promisiunea sa de campanie si va anunta iesirea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul incheiat pe 14 iulie 2015 (calificat de el drept "ridicol") si care prevedea o ridicare progresiva a sanctiunilor impotriva Teheranului cu conditia ca Iranul renunta la intentia sa de a fabrica arme nucleare.

Argumentul major in favoarea acordului a fost ca, fara un cadrul juridic foarte ferm definit, ar fi posibila oricand reluarea productiei de uraniu imbogatit, nu ar exista absolut niciun fel de limita a depozitelor de uraniu imbogatit si ar urma o foarte previzibila crestere a numarului de centrifuge existente si a calitatii acestora. Respectarea termenilor acordului inseamna ca nu este permisa producerea si depozitarea de uraniu imbogatit, iar depozitele de uraniu slab imbogatit sunt reduse cu 98%.

Problema era extrem de tensionata in perioada care a precedat semnarea acordului deoarece existau multiple semnale, rapoarte si analize militare occidentale foarte credibile privind nivelul de pregatire la care ajunsesera iranienii in programul lor nuclear, estimarea fiind ca erau extrem de aproape de realizarea armei nucleare, fapt cu atat mai grav cu cat se stia ca dispuneau deja de vectorii de transport, rachete strategice dezvoltate in ultimul deceniu pornind de la patente rusesti si chinezesti.

Problema in acest moment este ca Donald Trump afirma ca iranienii nu ar respecta "spiritul acordului" si ca alimenteaza violenta in regiune, sustin miscarile teroriste si, ca atare, sunt cea mai importanta sursa de amenintare si instabilitate. Analizand rapoartele expertilor sai dupa vizite repetate in Iran, a ajuns la concluzia ca Iranul isi respecta angajamentele si ca acestei tari nu i se poate reprosa nimic in ce priveste respectarea integrala a termenilor tehnici stipulati in acord.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro