Se vor opri americanii la bombardarea unor tinte din Siria? Cat de posibil este ca SUA sa recurga la invazia terestra

Se vor opri americanii la bombardarea unor tinte din Siria? Cat de posibil este ca SUA sa recurga la invazia terestra

> Oricat de ample ar fi valurile de bombardament, oricat de mult ar dura ele, fortele adversare nu pot fi realmente anihilate decat in urma intrarii in joc a armatei terestre, lectie pe care atat americanii cat si rusii o cunosc foarte bine din episoadele tragice din Vietnam si Afganistan. Ce avem este deja un puzzle extrem de periculos si de complicat deoarece nu trebuie luat in considerare doar acest raport static de pozitionare nord-sud, ci si faptul ca, in nordul Siriei, acum indreptandu-se adanc inspre est, se afla zeci de mii de soldati turci cu armament de toate tiourile si sustinuti de avioane si elicoptere de lupta, participanti la operatiunea "Ramura de maslin" impotriva pozitiilor kurde, aliati traditionali ai SUA in Irak si impotriva ISIS. Trupe speciale ale armatei chineze Trupe uigure, secventa dintr-un film de propaganda al fortelor jihadiste In sfarsit, iata o harta a prezumtivei reaparitii in Siria a fortelor militare iraniene: Patratele rosii indica pozitiile mentinute pe termen lung de fortele iraniene sau de aliatii lor E vorba despre trupe regulate, despre unitati ale fortelor speciale si foarte multi consilieri trimisi de regimul de la Teheran ca raspuns la cererea guvernului de la Bagdad.

acum 66 luni (12 Apr 2018)

>

Oricat de ample ar fi valurile de bombardament, oricat de mult ar dura ele, fortele adversare nu pot fi realmente anihilate decat in urma intrarii in joc a armatei terestre, lectie pe care atat americanii cat si rusii o cunosc foarte bine din episoadele tragice din Vietnam si Afganistan.

Iata de ce, prima dintre marile intrebari de acum este daca, da sau nu, loviturile aeriene pe care le pregatesc americanii (si, din ce in ce mai posibil, cu sprijinul unor tari aliate din NATO) impotriva unor obiective militare din Siria, se va opri doar la o demonstratie de forta, fie ea si foarte dura si convingatoare, fara a merge mai departe, spre faza terestra "boots on the ground".

Intrebarea are sens deoarece, imediat dupa ce Presedintele Trump a inceput sa transmita amenintari pe Twitter, sirienii au avut timp sa retraga personalul din institutiile strategice, inclusiv din centrele de comanda strategice, in locatii de rezerva, locatii subterane de mare adancime, pregatite inca de acum un an, imediat dupa lovitura americana anterioara cu rachete de croaziera. Ca acum un an, un aeroport de pe care se estimeaza ca au decolat avioanele care au lansat atacul cu arme chimice sau, mai degraba se va incerca bombardarea unor tinte multiple, ceea ce ar fi mai degraba intr-o logica a retalierii de mari dimensiuni, asa cum a promis Trump. fortele regimului au evacuat aeroporturi militare precum T-4 (aflat in provincia centrala Homs, Dumeir si al-Sin (in apropiere de Damasc, precum si baze ale unitatii de elita din cadrul Garzii Republicane sau cele apartinand cele de-a $0a divizii, stationate in apropierea capitalei siriene. Iata harta principalelor locatii siriene, dar si a celor doua mari aeroporturi: T-4 (deja lovit de curand de ceea ce sirienii au acuzat a fi fost o racheta israeliana) si cel de langa Damasc de unde ar fi decolat avioanele care au provocat teribilului atac chimic de la Duma.

Varianta posibila de planificare la nivel de w... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro