Se prefigureaza un "moment Hexi Pharma" in Educatie

Exista sanse reale ca peste o luna sa vedem verdicte de neplagiat in cateva cazuri de rasunet precum Victor Ponta, Gabriel Oprea sau Petre Toba. Romania libera a scris in premiera ca Gabriel Boroi, presedintele Comisiei de Stiinte Juridice a CNATDCU - chemata de catre Ministerul Educatiei sa se pronunte de urgenta in cazul acuzatilor de plagiat la adresa fostului premier Victor Ponta - a dat deja un verdict in acest caz. Imi exprimam convingerea ca ministrul trebuie sa reziste tentatiei de a judeca rapid cazuri de plagiat punctuale si sustineam ca ar trebuie mai degraba sa creeze un sistem unitar de depistare, analiza si retragere a titlului de doctor.

acum 49 luni (12 May 2016)

Exista sanse reale ca peste o luna sa vedem verdicte de neplagiat in cateva cazuri de rasunet precum Victor Ponta, Gabriel Oprea sau Petre Toba.

Aici s-a ajuns dupa o serie de inconsecvente care au culminat cu decizia Ministerului Educatiei de a juca totul pe o singura carte precum in poker. Institutia a inteles ca prin modificarile aduse de senatori unei Ordonante de Urgenta pe care tot Ministerul a propus-o in luna martie, acordarea sau retragere titlului de doctor va deveni o chestiune interna a universitatilor. Cu putine exceptii, este greu de crezut ca cele care au acordat titluri de doctor banuite de plagiat vor reveni asupra deciziei, admitand ca au girat o impostura academica. Cei care i-au acordat titlul de doctor lui Petre Toba se afla si astazi in oganigrama Universitatii Nationale de Aparare "Carol I". Pentru a nu risca o asemenea situatie, Ministerul Educatiei a cerut studierea cu prioritate a tezele de doctorat ale lui Ponta, Oprea&Co unui Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare la randul lui complet nereformat. Astfel, s-a ajuns in situatia ca unii dintre oamenii pe masa carora vor ajunge aceste teze de doctorat sa se fi pronuntat deja in chestiune sau sa fie apropiati autorilor acestor lucrari banuite de frauda academica.

Romania libera a scris in premiera ca Gabriel Boroi, presedintele Comisiei de Stiinte Juridice a CNATDCU - chemata de catre Ministerul Educatiei sa se pronunte de urgenta in cazul acuzatilor de plagiat la adresa fostului premier Victor Ponta - a dat deja un verdict in acest caz. A fost nevoie de o dezvaluire jurnalistica pentru ca Ministerul Educatiei sa il declare pe Boroi incompatibil pentru rejudecarea plagiatului lui Ponta. In cazul lui Petre Toba, jumatate dintre membrii comisiei care vor analiza teza sunt profesori la unitatea de invatamant unde demnitarul a obtinut titlul de doctor. Ma intreb: chiar crede Ministerul Educatiei ca acestia au puterea de a da un ver... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro