Se inclina Europa Centrala si de Est in fata lui Vladimir Putin?

In ciuda faptului ca Ucraina a fost printre primele tari din CSI care au trecut prin alegeri prezidentiale si care au experimentat alegeri pasnice, nu s-a petrecut nicio schimbare majora din 1994: scaunul prezidential a fost transferat de la un grup la altul in cadul aceluiasi sistem, in care un singur partid detine puterea, pastrandu-se insa modul de gandire si comportament: nomenclatura de partid a fost inlocuita cu cea economica (valabil si pentru celelate state foste comuniste). La fel si Serbia, membru in Parteneriatul pentru Pace desfasurat cu NATO, care l-a invitat pe Putin pentru parada militara de sarbatorire a 70 de ani de la eliberarea orasului Belgrad de Armata Rosie. Replica lui Fico este fara subsanta fata de declaratia din finalul lunii iulie a lui Victor Orban, declara Jackson Diehl, care descrie Rusia ca fiind un exemplu de cum trebuie sa abandonam metodele si principiile de organizare liberale ale societatii, deoarece valorile liberale (astazi, in SUA) incorporeaza coruptie, sex si violenta (extras din discursul premierului maghiar, incorporat in textul sau de Jackson Diehl).

acum 114 luni (27 Oct 2014)

>

Vrem nu vrem, Ucraina este la ora actuala divizata si cu teritorii care nu-i mai apartin. Iesirea, in anii 90, din chingile comunismului a dezlantuit solutii economice si financiare diferite de la un stat la altul. In ciuda faptului ca Ucraina a fost printre primele tari din CSI care au trecut prin alegeri prezidentiale si care au experimentat alegeri pasnice, nu s-a petrecut nicio schimbare majora din 1994: scaunul prezidential a fost transferat de la un grup la altul in cadul aceluiasi sistem, in care un singur partid detine puterea, pastrandu-se insa modul de gandire si comportament: nomenclatura de partid a fost inlocuita cu cea economica (valabil si pentru celelate state foste comuniste).

Citeam, deunazi, editorialul lui Jackson Diehl din "The Washington Post" din care am sa redau cateva paragrafe despre cum statele foste aliate in Tratatul de la Varsovia au inca nostaligii pro-ruse. Spune Jackson:

Sa luam in considerare Ungaria, o tara membra NATO al carei prim-ministru l-a numit recent pe Putin un model politic de urmat sau Slovacia, un alt membru NATO, unde prim-ministrul de stanga compara posibila desfasurare a trupelor NATO pe teritoriul national cu invazia sovietica din Cehoslovacia, in 1968. Mai putem discuta despre Cehia, unde ministrul Apararii a facut declaratii similare cu acelea din Slovacia si Ungaria, referitoare la neaplicarea de sanctiuni Federatiei Ruse, de fapt in opozitie cu politica UE. La fel si Serbia, membru in Parteneriatul pentru Pace desfasurat cu NATO, care l-a invitat pe Putin pentru parada militara de sarbatorire a 70 de ani de la eliberarea orasului Belgrad de Armata Rosie. Apoi este Polonia, cea care a condus (pana la plecarea lui Tusk si Sikorsko din pozitiile detinute in guvernul de la Varsovia, n. Al.G.) eforturile politice economice si militare in UE si NATO pentru a sprijini guvernul de la Kiev sa lupte impotriva agresiunii politice economice si militare a Federatiei Ruse.

Dar a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro