Se inchide "ruta Balcanilor"

Potrivit declaratiei finale a reuniunii, citata de presa franceza, participantii la summit au stabilit un program ambitios, cu masuri si decizii legate de afluxul masiv de refugiati spre vestul Europei - inchiderea "rutei Balcanilor" urmata de miile de doritori de azil care incearca sa ajunga in Germania si Scandinavia ; Dupa o negociere de trei saptamani, aceasta operatiune de supraveghere si de informare care vizeaza retelele de calauze pentru migranti, poate demara.

acum 53 luni (8 Mar 2016)

Reuniunea liderilor europeni cu premierul turc, Ahmet Davutoglu, convocata de urgenta si care a avut loc, luni, la Bruxelles, a avut ca tema centrala criza migratiei. Europenii doresc cu orice pret reducerea afluxului de migranti (intre 15.000 si 20.000 pe saptamana) pe coastele Greciei si, potrivit unor surse de la Bruxelles, de acum doar refugiatii sirieni vor fi acceptati.

Potrivit declaratiei finale a reuniunii, citata de presa franceza, participantii la summit au stabilit un program ambitios, cu masuri si decizii legate de afluxul masiv de refugiati spre vestul Europei - inchiderea "rutei Balcanilor" urmata de miile de doritori de azil care incearca sa ajunga in Germania si Scandinavia ; Le Monde precizeaza ca proiectul concluziilor summitului de luni prevede recunoasterea punctului de vedere aparat de tarile din Estul Uniunii si din Balcani, care sustin inchiderea frontierelor si refuza, in majoritate, gazduirea refugiatilor.

Versiunea provizorie nu denunta decizia unilaterala a Austriei de a instaura o cota de imigranti, ceea ce a dus la inchiderea tuturor frontierelor din Balcani. Viena va putea sa refuze participarea la sistemul de repartizare a refugiatilor intre statele membre, estimand ca deja a acceptat suficienti doritori de azil (37.500).

"Calcaiul lui Ahile"

In Grecia situatia se agraveaza cu fiecare zi, cu 30.000 de candidati la azil blocati, si premierul Alexis Tsipras a cerut "masuri de urgenta absoluta". El a deplans strategia de izolare a tarii sale si si-a invitat partenerii sa aleaga intre "frica si rasism si solidaritate". Grecia pare neputincioasa, redusa la speranta de a vedea in sfarsit functionarea mecanismului de relocalizare pentru 160.000 de refugiati, adoptat in toamna anului trecut. Cu mai putin de 1.000 de persoane relocalizate, bilantul este "ridicol", admite un diplomat la Bruxelles. Este vorba de a infrunta "o situatie umanitara foarte dificila in teren, precizeaza documentul, invitand la un r... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro