Se demoleaza ultimul sat de pescari de pe litoral

Din aceste curti, de altfel inverzite de copaci sau vita-de-vie, in ciuda spatiului restrans, se coboara direct pe plaja, pe scari de lemn sau de metal construite de pescari. Cum n-au de ales, s-au apucat de treaba, ce-i drept fara nicio tragere de inima (cine freamata de fericire sa-si demoleze ce a construit cu mainile lui), si au inceput sa faca bucati baracile, unele dintre ele ridicate acum un sfert de veac. Naveta cu trenul, cu motorul de barca la subtioara Practic, se revine la situatia din pe--rioada comunista, cand nici nu puteai indrazni sa ridici vreo con-structie atat de aproape de plaja si, in consecinta, pescarii faceau un fel de naveta, ori cu trenul, ori cu masina. Cum s-au trasformat in statiuni satele de pescari La inceputul anilor '90, localitatile 2 Mai si Vama Veche, cele mai sudice de pe litoralul romanesc, erau simple sate de pescari, unde mai incepusera, incet-incet, sa mai apara ceva turisti care isi puneau corturile pe plaja marginita de un lan de porumb.

acum 45 luni (21 Jun 2016)

In cateva zile, ultimul sat de pescari de pe litoralul romanesc va deveni istorie. Dupa cabanele pescarilor de la Tuzla, demolate acum cinci ani, a venit si randul celor de la 23 August, din dreptul Haltei Pescarus.

Vama Veche si 2 Mai nu mai sunt demult sate de pescari, ci statiuni in toata regula, cu hoteluri prezente chiar pe site-urile internationale de rezervari turistice, cum ar fi Bokking.com. La Tuzla, cabanele pescarilor de pe plaja au fost rase de pe fata pamantului in urma cu cinci ani de zile.

O singura asezare de pescari se incapatana sa reziste pe litoralul romanesc - cea de la 23 August, in dreptul Haltei Pescarus. Cum mergi cu trenul de la Constanta la Mangalia, imediat ce ai trecut de Costinesti Tabara, dupa cateva minute zaresti pe partea stanga, chiar intre calea ferata si mare, cateva zeci de chitimii (e mult spus cabane) incropite din lemn, din OSB, din azbest sau din te miri ce altceva. Cu masina, poti veni din 23 August, din Costinesti (pe drumul care duce spre Manastirea Sfanta Elena de la Mare, care este asfaltat doar pana in dreptul stabilimentului duhovnicesc) sau din statiunea Olimp, pe un drum comunal pavat cu piatra sparta. Jos e plaja, una superba, cu nisip si scoici aduse de valuri, pe care stau aliniate barcile pescarilor ce ies in larg la primele ore ale diminetii pentru a aduce pe tarm guvizi, stavrizi si tot ce altceva mai poate oferi marea.

A venit ordinul de evacuare de la Primaria 23 August

Asa era pana de curand satul de pescari de aici. "De vina" este atat proiectul cu finantare europeana de amenajare a falezelor din sudul litoralului, cat si, mai ales, unii localnici care, desi nu aveau autorizatii pentru constructiile respective, s-au gra--bit sa exploateze resursele internetului, postand oferte de cazare in acest loc salbatic. Ulterior, si-au retras postarile de pe site-uri de rezervari, dar raul fu-sese deja facut. Din aceste curti, de altfel inverzite de copaci sau vita-de-vie, in ciud... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro