Se baga sau nu Romania in borsul ucrainean?

In prima sa aparitie publica de la incheierea mandatului de presedinte, Traian Basescu a tinut sa il avertizeze pe presedintele Klaus Iohannis sa "nu se bage in Ucraina", unde situatia este mult prea complicata si i-a sugerat acestuia sa se concentreze asupra Moldovei, unde Romania ar avea "cheile" pentru a influenta evolutiile. "Impresia ca nu stim ce vrem" era data de un acord negociat de ministrii de Externe ai Poloniei, Frantei si Germaniei cu guvernul Ianukovici privind rezolvarea crizei si organizarea de alegeri anticipate care nu a fost in vigoare nici 24 de ore pentru ca fortele populare l-au fortat pe autocratul ucrainean sa fuga. Pe de alta parte, au notat aceleasi surse, Basescu a avut perfecta dreptate cand a notat sansa pierduta de Iohannis de a-si exercita influenta diplomatica la Chisinau, unde este pe cale sa fie investit un favorit indoielnic al lui Vlad Filat, Chiril Gaburici, care, din foarte multe puncte de vedere, este un fel de Sebastian Ghita moldovean.

acum 111 luni (18 Feb 2015)

In prima sa aparitie publica de la incheierea mandatului de presedinte, Traian Basescu a tinut sa il avertizeze pe presedintele Klaus Iohannis sa "nu se bage in Ucraina", unde situatia este mult prea complicata si i-a sugerat acestuia sa se concentreze asupra Moldovei, unde Romania ar avea "cheile" pentru a influenta evolutiile.

Supus unui tir de intrebari despre Elena Udrea, Traian Basescu a avut o scurta izbucnire in care a marturisit ca venise pregatit sa vorbeasca despre Ucraina si Republica Moldova, semn ca este a dorit sa transmita un semnat public privind ceea ce, in mod evident, considera o schimbare importanta de politica externa a Romaniei sub mandatul actualului presedinte.

Basescu a apreciat ca Ucraina reprezinta cea mai grava amenintare de securitate la adresa Romaniei si a sustinut ca situatia de la granita de Est este mult prea complicata pentru Romania avand in vedere ca "tari cu o putere economica mult mai mare" nu sunt capabile sa influenteze lucrurile in mod semnificativ. Concluzia lui Basescu este ca "Ucraina este o ciorba in care nu ne putem baga":

"Romania, decat sa se gandeasca la vizite la Kiev, la cum sa ne bagam in Ucraina, mai bine se baga la Chisinau. Aveam chei pe care le stiu cei care trebuie sa le stie, cu care puteam sa ne asezam la masa alaturi de cele trei partide politice proeuropene.

Referinta la "vizitele la Kiev" este legata de intrevederea avuta saptamana trecuta la Bruxelles de presedintele Iohannis cu omologul sau ucrainean, Petro Porosenko, in care acesta l-a invitat sa viziteze Kievul in scurt timp. Basescu pare sa fi preferat un regim politic stabil la Kiev si nu si-a ascuns nemultumirea pentru modul in care Germania, dar mai ales Polonia, si-au asumat rolul de lideri in criza ucraineana.

La scurta vreme de la fuga lui Ianukovici la Moscova, Basescu declara ca "sunt dezamagit de jocul de imagine facut de foarte multi lideri, ministri ai statelor UE.

"Impresia ca nu sti... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro