Scurgeri de petrol din nava esuata acum 34 de ani in raiul natural din Peninsula Sacalin: "Este o patura uleioasa in care pasarile si pestii n-au nicio sansa"

In ultimii 34 de ani, epava navei a devenit loc de cuibarit pentru mai multe specii de pasari rare de pe teritoriul rezervatiei, printre care se numara pescarusul argintiu, cormoranul mic sau pelicanul cret. "In cazul in care poluarea provine de la epava, trebuie ca autoritatile de mediu (Garda de Mediu, Agentia pentru Protectia Mediului) sa declanseze procedurile si se intervine de urgenta. FOTO www.colanda.ro Mihaela Candea, director executiv al ONG-ului Mare Nostrum, care deruleaza mai multe programe de protejare a speciilor de delfini din Marea Neagra, spune ca in cazul in care hidrocarburile sunt eliberate in apa, speciile de vietuitoare de apa marina si pasari sunt afectate.

acum 38 luni (30 Jul 2017)

In primavara anului 1983, in sudul Peninsulei Sacalin din Delta Dunarii a esuat remorcherul Tuzla, aflat in administrarea Intreprinderii de Exploatare Portuara Constanta. In ultimii 34 de ani, epava navei a devenit loc de cuibarit pentru mai multe specii de pasari rare de pe teritoriul rezervatiei, printre care se numara pescarusul argintiu, cormoranul mic sau pelicanul cret.

In imediata apropiere se afla o zona de naparlire pentru lebede, care acum imbraca penajul de iarna, pregatindu-se pentru migratie. In urma cu cateva zile, unul dintre vizitatorii raiului natural din Sacalin a sesizat ca la mare distanta de epava miroase tare a pacura, iar pe suprafata apei a observat pete de produs petrolier.

"Cantitatea de reziduu petrolier se pare ca este destul de mare deoarece zona este impanzita cu o patura uleioasa in care pasarile si pestii nu mai au nicio sansa. Mirosul de combustibil se simte de la kilometri distanta", spune un localnic.

Oamenii din zona au semnalat problema agentilor ecologi ai Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD) din zona, insa timp de cateva zile nu s-a luat nicio masura. "In cazul in care poluarea provine de la epava, trebuie ca autoritatile de mediu (Garda de Mediu, Agentia pentru Protectia Mediului) sa declanseze procedurile si se intervine de urgenta.

FOTO www.colanda.ro Mihaela Candea, director executiv al ONG-ului Mare Nostrum, care deruleaza mai multe programe de protejare a speciilor de delfini din Marea Neagra, spune ca in cazul in care hidrocarburile sunt eliberate in apa, speciile de vietuitoare de apa marina si pasari sunt afectate. "La contactul cu ele, pasarile sunt in pericol sa-si piarda penajul, sau sa le fie afectata capacitatea de a se termoregla prin penaj". Aceste hidrocarburi se formeaza ca o pelicula la suprafata apei si impiedica schimbul de oxigen dintre vietuitoarele din mediul acvatic si atmosfera. "Tinand cont de faptul ca aceste hidrocarburi au in compozitie substante toxi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro