Sculptorul care a realizat cea mai inalta statuie a lui Tudor Vladimirescu. A studiat in Venetia si Milano

Sculptorul care a realizat cea mai inalta statuie a lui Tudor Vladimirescu. A studiat in Venetia si Milano

Profesor la Scoala de Belle - Arte din Bucuresti Constantin Balacescu a fost profesor de sculptura si modelaj la Scoala de Arte Frumoase din Iasi (din 1906), la Scoala de Belle-Arte din Bucuresti (din 1911). Constantin Balacescu a fost numit in anul 1906 profesor de sculptura si modelaj la Scoala de Arte Frumoase din Iasi, iar in anul 1911 a fost transferat la Scoala de Belle - Arte din Bucuresti, activand pana in 1913, cand a murit.

acum 44 luni (23 Feb 2017)

Artistul s-a nascut pe data de 18 aprilie 1865, in comuna Bolbosi, din judetul Gorj. Ramas orfan de parinti, Constantin Balacescu a fost intretinut de o ruda din Craiova, unde a invatat si a absolvit Scoala de Arte si Meserii. Artistul a urmat, apoi, cursurile Academiei de Belle-Arte din Venetia (1892-1894) si ale Academiei din Milano (1894-1897). A participat la Expozitia organizata de Academia Romana, la Bucuresti, in rotonda Ateneului impreuna cu Oscar Obedeanu (1888), la Expozitia Societatii cooperatorilor din tara, unde a obtinut medalia de argint (1894), la Expozitia artistilor in viata (1889); in 1900, la Expozitia Universala de la Paris, primind medalia de bronz. Profesor la Scoala de Belle - Arte din Bucuresti Constantin Balacescu a fost profesor de sculptura si modelaj la Scoala de Arte Frumoase din Iasi (din 1906), la Scoala de Belle-Arte din Bucuresti (din 1911).

A realizat mai multe monumente dedicate unor mari domnitori si personalitati istorice: Tudor Vladimirescu, Alexandru Ioan Cuza, bust din bronz, monumentul lui Mircea cel Batran, de la Tulcea. Constantin Balacescu a fost numit in anul 1906 profesor de sculptura si modelaj la Scoala de Arte Frumoase din Iasi, iar in anul 1911 a fost transferat la Scoala de Belle - Arte din Bucuresti, activand pana in 1913, cand a murit. Realizarea statuii lui Tudor Vladimirescu Sculptorul a turnat bustul de bronz al revolutionarului Tudor Vladimirescu, care a fost amplasat la Baia de Arama in anul 1895.

Peste cativa ani, sculptorul gorjean Constantin Balacescu a revenit in tara, pentru ca cea mai mare dorinta a sa era de a ridica o statuie a eroului national Tudor Vladimirescu la Targu-Jiu. Membrii comitetului de initiativa au anuntat Primaria orasului ca, "facand apel la talentul sculptorului din Milano (Italia), Constantin Balacescu, roman ce face multa onoare patriei sale, am convenit prin contract ca, in schimbul sumei de 5.000 lei, aceasta sa lucreze si sa aseze pe locul ce se va stabili, monume... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro