Scrumbia afumata ar putea fi al patrulea produs cu indicatie geografica protejata

Scrumbia afumata ar putea fi al patrulea produs cu indicatie geografica protejata

Asociatia Ro-Pescador a inceput procedura pentru obtinerea certificatului IGP in anul 2014, iar luna aceasta a expirat perioada de opozitie nationala, astfel incat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a transmis Uniunii Europene dosarul cu cererea de atribuire a IGP pentru scrumbia afumata de Dunare, transmite AGERPRES.

acum 41 luni (27 Oct 2016)

Asociatia Ro-Pescador a inceput procedura pentru obtinerea certificatului IGP in anul 2014, iar luna aceasta a expirat perioada de opozitie nationala, astfel incat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a transmis Uniunii Europene dosarul cu cererea de atribuire a IGP pentru scrumbia afumata de Dunare, transmite AGERPRES. Este un produs de calitatea specific si reprezentativ pentru traditia culinara locala", a declarat reprezentantul Asociatiei Ro-Pescador, Dan Buhai, potrivit unui comunicat de presa al asociatiei. Scrumbia de Dunare migreaza in perioada martie-august din Marea Neagra in Dunare pentru reproducere, atunci cand pescarii din comunitatile riverane fluviului pot sa o si captureze. Dupa ce este curatata de solzi si intestine, scrumbia este afumata la rece cu rumegus de lemn de esenta tare, apoi racita si maturata, ea putand fi consumata ca atare sau folosita in alte preparate. Romania are in momentul de fata trei produse certificate IGP, telemeaua de Ibanesti, salamul de Sibiu si magiunul de prune de Topoloveni, UE inregistrand deja cererile pentru acordarea acestui certificat pentru alte doua produse, carnatii de Plescoi si novacul afumat din Tara Barsei. Certificatul IGP atesta faptul ca produsul este originar dintr-o anumita regiune si poseda o calitate specifica atribuite originii geografice, conditiile de recunoastere a produselor IGP permitand ca materiile prime folosite sa provina din afara originii geografice, iar anumite etape ale procesului de productie sa aiba loc in afara ariei geografice de origine.

Va mai recomandam:

O altfel de vacanta in Delta Dunarii: o zi alaturi de pescari, incheiata cu o masa traditionala si delicioasa

Sacalin, peninsula care se roteste. Misterele limbii de pamant care s-a nascut din Marea Neagra si a aparut in urma cu un secol si jumatate

Incursiune pe Insula K din Marea Neagra. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro