Scrisoarea unui poet timisorean catre Ion Iliescu: "Va urasc cu toata dragostea, stimate domn!"

Scrisoarea unui poet timisorean catre Ion Iliescu:

Sunteti principalul vinovat pentru tot ceea ce se intampla in aceasta tarisoara, pe acest teritoriu stapanit de italieni, nemti, francezi si alte etnii de imorali care au pasit pe acest teritoriu si au reusit, prin dumneavoastra, sa ne transforme intr-un popor de sclavi. V-as spune in fata cat de nemernic sunteti si cum ati fost lipsit de moralitate in decursul celor 85 de ani. In timp ce in tarile vecine se jongla o societate civila, al carei rol avea sa fie capital, si se contura o economie de piata, in Romania se inasprea controlul ideologic si politic asupra societatii si economiei. De aici a inceput procesul de mutilare al poporului roman, procesul de urbanizare in conditii proaste, cu o industrie nerentabila si de prost gust. Voi fi insotit de Cioran, de Paler, de Ivanescu si de Bach".

acum 95 luni (27 Feb 2015)

Vom reda integral scrisoarea poetului, timisorean Marius Brad, care il considera pe Iliescu "principalul vinovat pentru tot ceea ce se intampla in aceasta tarisoara". Am certitudinea ca toata aceasta revolta a mea nu va ajunge sub ochii dumneavoastra si stiu sigur ca niciodata nu veti auzi de mine. Stimate domn, nici nu va puteti imagina cat de important este acest lucru. Peste cateva zile va fi ziua dumneavoastra de nastere si stiu ca veti face o varsta considerabila, dar sincer va spun, nu cred ca o meritati. Sunteti principalul vinovat pentru tot ceea ce se intampla in aceasta tarisoara, pe acest teritoriu stapanit de italieni, nemti, francezi si alte etnii de imorali care au pasit pe acest teritoriu si au reusit, prin dumneavoastra, sa ne transforme intr-un popor de sclavi. Oftand in aceste clipe zdrobitoare, scriind si meditand asupra trecutului, asupra istoriei, realizez ca ma aflu intr-o piesa de teatru. Nu stiu sa va spun in ce Act, dar stiu sigur ca sunt de umplutura si doar... Daca tot sunt umplutura si am fost zamislit dintr-o dragoste imorala, mi-ar fi placut macar sa fac parte dintr-un Act muzical, un act in care sa pot fredona si eu o nota. In acea perioada de declin, cea comunista, imi facusem aparitia spre amurgul epocii, undeva spre finalul lui 85 si culmea, mi-am facut aparitia in data de 16 decembrie. Am asteptat cu sufletul la gura revolta poporului roman la varsta de patru ani. Tara aceasta a devenit o inchisoare, inchisoarea cetateanului roman si totul se datoreaza unor evenimente la fel de deplorabile ca si existenta dumneavoastra.

V-as spune in fata cat de nemernic sunteti si cum ati fost lipsit de moralitate in decursul celor 85 de ani. Dupa 25 de ani, am ajuns la concluzia ca democratia este doar un concept, o ideologie si un mare dusman al celui de rand. Stiti dumneavoastra sa-mi raspundeti de ce revolutia a fost atat de sangeroasa? In timp ce in tarile vecine se jongla o societate civila, al carei rol avea sa fie capital, si se con... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro