Scrisoarea unei studente, interceptata de Securitate in 1986: visa la cate un drum obligatoriu in strainatate o data pe an

Scrisoarea unei studente, interceptata de Securitate in 1986: visa la cate un drum obligatoriu in strainatate o data pe an

Tanara ii scrie parintelui ca i-ar placea ca pensiile sa fie mai mari, painea sa nu se mai dea pe cartela, ci sa fie 15 feluri de paine - batoane, cornuri, chifle, iar untul sa se vanda la kilogram, smantana sa fie de trei feluri, branzeturile de vreo 15 feluri.

acum 76 luni (22 Jan 2017)

Numeroase documente din dosarele CNSAS stau marturie pentru dorinta romanilor de a duce un trai mai bun in vremea comunistilor.

Scrisoarea are o portiune intitulata "Urari de Anul nou", unde studenta noteaza ca isi doreste ca atat ca magazinele sa fie pline, cat si ca oamenii sa poata calatori o data pe an in strainatate fara griji. Tanara ii scrie parintelui ca i-ar placea ca pensiile sa fie mai mari, painea sa nu se mai dea pe cartela, ci sa fie 15 feluri de paine - batoane, cornuri, chifle, iar untul sa se vanda la kilogram, smantana sa fie de trei feluri, branzeturile de vreo 15 feluri. Ea mentioneaza ca ar vrea sa vada in alimentare fructe precum rodii, ananas - crud si sub forma de compot - , prune struguri si "alte fructe din Sumara, Jawa si Hawai".

Ea vroia reducerea la jumatate a pretului biletului pe tren pentru pensionari, bolnavi si elevi si studenti de sarbatorile de iarna, de Paste si in vacanta mare.

Alte doua aspecte interesante din extrasul pastrat de CNSAS sunt dorinta de pace - "razboi sa nu mai fie" - si disparitia granitelor statelor din lume - "granitele toate de pe glob sa se desfiinteze".

Extrasul, sursa: CNSAS, documente, judetul Cluj

Mai puteti citi:

Sarbatorile de Iarna in comunism: fotografii din arhiva a doua ziare de provincie ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro