Scrisoarea unei romance doctorande la Cambridge, dupa scandalul documentarului de la Channel 4: "Degradarea morala nu incepe pe meleaguri straine, ci este exacerbata de realitati nationale pe care le negam"

Tanara romanca, studenta in ultimul an de doctorat, la Politica si Relatii Internationale, la Universitatea Cambridge, din Marea Britanie a trimis o scrisoare la romaniacurata.ro, pentru a-si prezenta nemultumirea pentru articolul cu privire la documentarul Channel 4. Si daca am privi sincer la cei ce nu vorbesc limba, lasandu-si caminul, gospodaria si pe cei dragi in urma, avantandu-se si infruntand riscuri putin imaginabile celor ce se bucura de confortul sigurantei, descoperim un alt microcosmos, o alteritate de care incercam sa ne detasam grabnic si nefericit. Inainte de romani si de bulgari au fost polonezii, inainte de polonezi, valurile de imigranti (de facto) din fostele colonii.

acum 115 luni (28 Feb 2015)

Tanara romanca, studenta in ultimul an de doctorat, la Politica si Relatii Internationale, la Universitatea Cambridge, din Marea Britanie a trimis o scrisoare la romaniacurata.ro, pentru a-si prezenta nemultumirea pentru articolul cu privire la documentarul Channel 4.

Aceasta este nemultumita de felul cum sunt numiti si tratati romanii din diaspora.

"Bineinteles ca experientele nu pot fi asemanatoare, povestile romanilor de aici sunt pe cat de diverse, pe atat de individualizante. Nu suntem in masura sa aplicam judecati esentialiste, regurgitand ineptii si pretentii - ca doar succesul, competentele profesionale/educatia sau statutul social te recomanda ca roman demn de diaspora strainatatii;

Tanara scoate in evidenta faptul ca romanii din diaspora au plecat de nevoie in strainatate si ca aceasta decizie a lor nu poate fi criticata datorita situatiei in care se afla acum Romania.

"Nu vreau sa judec motivele subiective plecarii/despartirii de familiar, dar fiecare poveste sau experienta arata un act de curaj, incomensurabil, dar si imposibil de comparat. Si daca am privi sincer la cei ce nu vorbesc limba, lasandu-si caminul, gospodaria si pe cei dragi in urma, avantandu-se si infruntand riscuri putin imaginabile celor ce se bucura de confortul sigurantei, descoperim un alt microcosmos, o alteritate de care incercam sa ne detasam grabnic si nefericit. Nu stiu… dar receptiile de la Ambasada din Londra, sorbind sampanie si discutand re-branding-ul diasporei nu ne vor ajuta sa transcendem limitarile, victimizarea, oportunismul si eschivarea. Nu am simtit nicio clipa ca traiesc o marginalizare culturala, mi-am adus prietenii de aici si le-am aratat tot ce le-am putut arata in Romania, nu selectiv, ci asa cum este. Tendinta de a masca realitatea, de a lasa o impresie buna, mi se par franturi perpetuate dintr-un trecut al reprimarii, al suspendarii artificiale intr-o minciuna convenabila", a adaugat ea.

Nu a putut fi imuna la ce... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro