Scriitorul si fostul detinut politic Gherasim Tic, la Adevarul Live: "Nu am suferit o mutilare morala sau intelectuala. Comunistii nu au reusit"
Scriitorul Gherasim Tic (86 de ani) a petrecut 12 ani in temnitele comuniste, fiind arestat in 1952 si eliberat in 1964. Gherasim Tic a povestit despre momentele crunte pe care le-a trait in temnitele comuniste, despre ce mancau detinutii, despre oamenii cu care a impartit celulele, despre cum a ajuns sa invete mai multe limbi straine in inchisoare (engleza, germana, maghiara, turca), precum si despre ce anume ii sfatuieste pe tinerii din ziua de astazi. Intrebat de ce a ales sa faca acest lucru, Tic a raspuns cu spiritul sau glumet ca nu ii convenea sa spuna ca el e cel care s-a combinat cu profesoara de romana si cu doctorita. "Ungeam o sticla cu scuipat, pe urma cu o cusa de sapun, pe urma cu praf de DDT sau cu perete, daca nu aveam asta, si pe urma, scriam cu un betisor, cu un pai. Mesaj pentru generatia actuala Rugat sa transmita generatiei de astazi un mesaj, Tic le-a recomandat sa se puna la punct in ceea ce priveste cultura si spiritul civic si sa faca ceva pentru Romania ca tara. "Sa se puna la punct din punct de vedere cultural si civic, sa nu se lase manipulat de itneresele unor persoane si sa nu mai faca razboi intre romani.
Scriitorul Gherasim Tic (86 de ani) a petrecut 12 ani in temnitele comuniste, fiind arestat in 1952 si eliberat in 1964. Tic si-a petrecut tineretea in temnitele Deva, Jilava, Capul Midia, Aiud, Baia Sprie (in mina de plumb) si Gherla. Dupa eliberare (1964), in toamna aceluiasi an, a intrat la Facultatea de Filologie (limba romana), transferandu-se in anul al doilea, la Institutul de Limbi Straine, Facultatea de Engleza. A absolvit in 1969 si pana in 1990 a predat limba engleza in diferite scoli din capitala, iar mai tarziu, s-a apucat de scris literatura in care a inclus experiente pe care le-a avut in anii comunismului.
Gherasim Tic a povestit despre momentele crunte pe care le-a trait in temnitele comuniste, despre ce mancau detinutii, despre oamenii cu care a impartit celulele, despre cum a ajuns sa invete mai multe limbi straine in inchisoare (engleza, germana, maghiara, turca), precum si despre ce anume ii sfatuieste pe tinerii din ziua de astazi.
Gherasim Tic este Dragos Florea
Romanul "Tinerete furata" este despre viata lui Tic de dupa iesirea din inchisoare, dar numele personajului este Dragos Florea. Intrebat de ce a ales sa faca acest lucru, Tic a raspuns cu spiritul sau glumet ca nu ii convenea sa spuna ca el e cel care s-a combinat cu profesoara de romana si cu doctorita.
"Sunt niste scene in care eu am vrut sa prezint nu numai persoana mea, ca Dragos reprezinta de fapt un detinut politic care se manifesta foarte uman si conform varstei lui dupa ce iese din inchisoare- dovada ca nu i-a fost mutilata constiinta nici intelectul. Acesta a explicat ca la inchisoarea Gherla, unde a petrecut opt ani de zile, a fost ca un fel de clasa, unde nu a fost profesor, ci elev.
"Lectiile pe care le-am primit acolo, le-am platit cu palme, cu lanturi, cu bataie cu ciomagul.
Gherasim Tic a rezistat tratamentului crunt din inchisori si nu s-a dez... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro