Scriitorul portughez Antonio Lobo Antunes, premiat in deschiderea Festivalului International de Poezie de la Bucuresti

Scriitorul portughez Antonio Lobo Antunes, premiat in deschiderea Festivalului International de Poezie de la Bucuresti

De cateva ori propus pentru premiul Nobel, cel mai mare scriitor portughez si unul dintre cei mai cunoscuti romancieri de talie mondiala, Antonio Lobo Antunes, a fost prezent la deschidere in calitate de invitat de onoare. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Literaturii, si Liliana Turoiu, presedintele ICR Presedintele Institutului Cultural Roman, Liliana Turoiu, a inmanat scriitorului portughez Antonio Lobo Antunes, Distinctia de Onoare, ca semn de apreciere pentru creatiile sale dar si pentru simpatia pe care acesta o poarta culturii romane , pe care o considera foarte apropiata de cea portugheza. Eugen Simion si Dinu Flamand Un moment emotionant a trait si invitatul de onoare, Antonio Lobo Antunes, care a marturisit ca, de fiecare data se intoarce in Romania cu sentimentul unei "fratii" mai ales, ca a cunoscut tara noastra in anii comunismului, dar si in calitate de "creator de lumi literare".

acum 69 luni (15 May 2018)

De cateva ori propus pentru premiul Nobel, cel mai mare scriitor portughez si unul dintre cei mai cunoscuti romancieri de talie mondiala, Antonio Lobo Antunes, a fost prezent la deschidere in calitate de invitat de onoare.

Ministrul Culturii si Identitatii Nationale, George Ivascu (foto), a apreciat ca, si de aceasta data, festivalul a gasit calea pentru ca o manifestare culturala de elita sa nu devina una elitista, deoarece poezia iese din biblioteci si institutii rigide si invioreaza spatiile cu simtire autentica. "In lumea noastra, de sateliti si retele virtuale, avem nevoie de poeti mai mult ca oricand. Va multumesc pentru ca, in prag de Centenar al unitatii nationale, cladirile si strazile capitalei noastre vor rasuna de versuri, rostite nu doar in romana, ci in multe limbi. Si acum este timpul ca ministrul sa taca, pentru ca au sosit poetii", a spus George Ivascu.

Ioan Cristescu, directorul Muzeului Literaturii, si Liliana Turoiu, presedintele ICR

Presedintele Institutului Cultural Roman, Liliana Turoiu, a inmanat scriitorului portughez Antonio Lobo Antunes, Distinctia de Onoare, ca semn de apreciere pentru creatiile sale dar si pentru simpatia pe care acesta o poarta culturii romane , pe care o considera foarte apropiata de cea portugheza. Iar vitalitatea unei limbi este legata prin fire vazute si nevazute de poezia care se scrie in ea... Dar imi vine in minte, acum, un celebru slogan aparut in urma cu o jumatate de secol, in alta luna mai, pe un zid din Paris - "Fiti realisti, cereti imposibilul." Cel putin in ce priveste traducerile de poezie, cred ca acest imperativ e cat se poate de pertinent. Va asigur, asadar, ca si in aceasta privinta suntem si vom ramane o institutie realista, pe agenda careia poezia isi are un loc binemeritat", a declarat Liliana Turoiu.

Directorul Muzeului National al Literaturii Romane, Ioan Cristescu, a accentuat ca festivalul aduce... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro