Scriitorul Pascal Bruckner: "Nu ar trebui sa fim indulgenti fata de fanatici"
Autorul Pascal Bruckner (67 de ani) si-a lansat la Festivalul de Teatru Independent Undercloud, prima sa piesa de teatru, intitulata "Craciun la palat", o comedie politica de situatie. Sunt multe lucruri de schimbat, ca francez am atat de mult de lucru in propria mea tara, incat e greu sa arati cu degetul la societatea romana. Ce as vrea sa ramana este gustul pentru cultura, pentru traditii, religia dumneavoastra si, de asemenea, relatia speciala dintre Paris si Bucuresti, avem legaturi puternice intre aceste doua capitale, si asa ar trebui sa ramana. Ar trebui sa fim mai stricti cu legea de drept, cu legile din tara, de aceea incercam sa promovam interdictia burkini-ului, acel costum de baie facut de islamisti pentru a acoperi femeile din cap pana in picioare, atunci cand merg la baie. Este autorul romanelor "Luni de fiere" (1981), adaptat pentru marele ecran de Roman Polanski, "Hotii de frumusete" (1997), "Capcaunii anonimi" (1998) si "Iubirea fata de aproapele" (2005).
Autorul Pascal Bruckner (67 de ani) si-a lansat la Festivalul de Teatru Independent Undercloud, prima sa piesa de teatru, intitulata "Craciun la palat", o comedie politica de situatie. Textul face aluzie la Franta contemporana, dar ale carei implicatii sunt valabile pentru orice context, inclusiv pentru cel al Romaniei de azi. Invitat vineri, in studioul Adevarul Live, Pascal Bruckner a vorbit despre atacurile teroriste care ameninta astazi lumea si s-a aratat extrem de radical in privinta fanaticilor religiosi. A fost ca si cum m-as fi intors intr-o tara care trecuse prin 40 de ani de dicatura. Mai am multe de explorat in Romania, vreau sa vad manastirile. Imi plac slujbele lungi de doua-trei ore, e foarte important pentru credinciosi sa fie parte dintr-un ritual frumos. In fiecare an tara se renoveaza, acum aveti o generatie de oameni tineri care lucreaza cu intreaga lume, care calatoresc in tari straine, vorbesc limbi straine. Ati inceput ca o ruda mai saraca si acum ati devenit un membru cu drepturi depline. Romania are perogrativele pe care multe tari nu le au si asta promoveaza imaginea sa in restul Europei.
Ce nu va place, ce ar fi de schimbat in Romania ?
Sunt multe lucruri de schimbat in Romania, dar si in Franta. Eu sunt dornic sa vorbesc despre propria mea tara, dar ce ar trebui schimbat in Romania este tot ce a ramas de pe urma comunismului. Sunt multe lucruri de schimbat, ca francez am atat de mult de lucru in propria mea tara, incat e greu sa arati cu degetul la societatea romana. Ce as vrea sa ramana este gustul pentru cultura, pentru traditii, religia dumneavoastra si, de asemenea, relatia speciala dintre Paris si Bucuresti, avem legaturi puternice intre aceste doua capitale, si asa ar trebui sa ramana.
Problema este amploarea luata de islam si implicarea islamului radical in lumea araba, in Europa, in Asia de Est, in America. Sigur ca Franta devine tinta principala, deoa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro