Scriitorul Florin Iaru: "Pot sa traiesc oriunde pe pamantul asta, intamplator, m-am nascut in Romania"
Intrebat ce este un poet national, poetul Florin Iaru a raspuns: "nu stiu", explicand ca ceea ce denumim poet national sau valoare unanim recunoscuta, este o inventie. Doar posteritatea lui Eminescu e de dorit Un episod revelator pentru Iaru, s-a intamplat pe cand avea 23-24 de ani, cand l-a cunoscut pe Nichita Stanescu, cel care i-a spus: "Toata lumea ar vrea sa fie Eminescu, dar nimeni n-ar vrea sa ii traiasca viata". De asemenea, intrebat de Svetlana Carstea, ce inseamna sa fii in manual ca autor, Iaru a raspuns ca nu se crede un astfel de autor. La fel ca in cazul lui Eminescu, si Naum era "un om extrem de viu, de mistocar".
Intrebat ce este un poet national, poetul Florin Iaru a raspuns: "nu stiu", explicand ca ceea ce denumim poet national sau valoare unanim recunoscuta, este o inventie. Desi nu considera ca exista "national", Iaru crede in existenta a ceva "mult mai important, mult mai fin si mult mai delicat", anume "personalul".
"Noi toti iubim anumiti autori, unii foarte discutati, comerciali, si n-avem curaj sa spunem ca ne place", a spus Florin Iaru.
Sunt om, sunt universal, iar apoi, roman
In 1990, dupa caderea lui Ceausescu, a povestit poetul, s-au intalnit mai multi la Uniunea Scriitorilor.
"Ba, eu sunt mai intai universal si dupa aceea, sunt roman. Sau, mai intai sunt om, apoi universal, ca pot sa traiesc oriunde pe pamantul asta, si intamplator, m-am nascut in Romania", a fost raspunsul poetului.
Iaru a mai povestit ca daca este trezit noaptea in somn si pus sa recite din Eminescu, recita imediat pentru ca le poarta cu el.
"De exemplu, unul care imi place este unul imposibil, din punct de vedere poetic e o catastrofa, o dubla cacofonie intr-un singur vers: . Noi, romanii, care ne temen de cacofonii, dar nu ne temem sa iesim goi in public.
Doar posteritatea lui Eminescu e de dorit
Un episod revelator pentru Iaru, s-a intamplat pe cand avea 23-24 de ani, cand l-a cunoscut pe Nichita Stanescu, cel care i-a spus: "Toata lumea ar vrea sa fie Eminescu, dar nimeni n-ar vrea sa ii traiasca viata".
Teama de simplitate a romanilor si scriitorii din manuale
"Noi, in Romania, ne temem de simplitate", crede Florin Iaru. Aceasta pare un handicap mental si moral pentru ca e simplu, iar pentru romani, simplu inseamna ca nu e bun.
De asemenea, intrebat de Svetlana Carstea, ce inseamna sa fii in manual ca autor, Iaru a raspuns ca nu se crede un astfel de autor. A continuat sa vorbeasca des... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro