Scriitorul Dan Coman:"Experimentul de a scrie proza a pornit din imposibilitatea de a scrie poezie"

Dupa ce timp de zece ani, nu a mai reusit sa scrie poezie, ci numai proza, pe care o considera doar un instrument folositor atunci cand se blocheaza in versuri, scriitorul Dan Coman (42 de ani) a publicat recent volumul "Insectarul Coman" (Editura Charmides, 2017). Prezent la FILIT, acesta a recitat la Casa Dosoftei, cateva dintre poemele din noul volum, iar in interviul acordat ziarului "Adevarul" a povestit despre cum, desi se considera in mod fundamental poet, a ajuns sa scrie trei volume de proza, despre cum isi verifica poemele, cum stie ca sunt definitivate, dar si despre cum a ajuns sa lege actul de a bea cafea de cel al scrisului. De asemenea, poetul a povestit cum a ajuns sa organizeze alaturi de Marin Malaicu Hondrari si Gavril Tarmure, Festivalul International de Poezie si Muzica de Camera "Poezia e la Bistrita", dar si ce anume conteaza cand vine vorba de impactul taberelor sau festivalurilor de literatura. In definitv, despre asta e vorba: obisnuinta de a bea cafea, de a fuma, de a te trezi dimineata foarte devreme...e o chestie legata de obisnuinta si cumva, fiind foarte foarte tanar, am asociat scrisul cu povestea cu cafeaua. Dar m-am simtit foarte liber, mult mai relaxat si cumva cartile astea trei de proza, care au umplut acesti zece ani in care n-am mai publicat poezie, pentru mine au fost esentiale, tocmai pentru ca m-au salvat, vis-a-vis de blocajul ala legat de scris si de starea aia, de gravitatea aia ca trebuie sa scrii...care e o tampenie, dar nu poti scapa de ea. Dan Coman lecturand din romanul "Casnicie" (Foto: Narcis Pop) Acolo, eu predand la un liceu, lumea ma stie ca profu' de socio-umane sau mai degraba, daca tot vorbim de scris sau de literatura, lumea asociaza prezenta mea cu un eveniment la care eu tin foarte mult si pe care il fac impreuna cu Marin Malaicu Hondrari, Festivalul de poezie la Bistrita, pe care il facem in fiecare an. Noi la Bistrita nu am avut nicio alta strategie decat de a nu cobori stacheta, de a propune doar poeti foarte buni, indiferent de scoala de poezie din care provin, indiferent de directii sau de grupuri.

acum 36 luni (10 Oct 2017)

Dupa ce timp de zece ani, nu a mai reusit sa scrie poezie, ci numai proza, pe care o considera doar un instrument folositor atunci cand se blocheaza in versuri, scriitorul Dan Coman (42 de ani) a publicat recent volumul "Insectarul Coman" (Editura Charmides, 2017).

Prezent la FILIT, acesta a recitat la Casa Dosoftei, cateva dintre poemele din noul volum, iar in interviul acordat ziarului "Adevarul" a povestit despre cum, desi se considera in mod fundamental poet, a ajuns sa scrie trei volume de proza, despre cum isi verifica poemele, cum stie ca sunt definitivate, dar si despre cum a ajuns sa lege actul de a bea cafea de cel al scrisului.

De asemenea, poetul a povestit cum a ajuns sa organizeze alaturi de Marin Malaicu Hondrari si Gavril Tarmure, Festivalul International de Poezie si Muzica de Camera "Poezia e la Bistrita", dar si ce anume conteaza cand vine vorba de impactul taberelor sau festivalurilor de literatura.

Dan Coman: In cadrul Filit-ului o sa fie niste lecturi din el, iar pentru ca este proaspat aparut, l-am adus tocmai ca sa il dau, sa il daruiesc. Poezia e o chestiune esentiala care ma intereseaza pe mine, dar s-a intamplat ca in ultimii zece ani nu prea am reusit sa mai scriu poezie si e cu atat mai mare bucuria acum, ca am reusit si a iesit cartea asta.

In ceea ce priveste titlul, m-am gandit foarte mult, am avut mai multe variante si pana la urma, am aplicat o strategie pe care am auzit-o prima data la Daniel Banulescu care, cand povesteam odata cu el, apropo de titluri, zicea "cand imi vine in minte un titlu pe care nu l-ai pune sau care ti se pare absolut aberant, ala trebuie pus".

"Insectarul Coman", cel mai recent volum (Foto: facebook/ Dan Coman)

"Insectarul Coman" este un pseudo-insectar de fapt. Este vorba despre a pune secvente din viata unui om de 40 de ani, de a le prinde in bolduri.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro