Scriitorul Bogdan Suceava, SUA: "Voi vota cu aceeasi rigoare profesionala cu care scriu un articol de matematica"

Scriitorul Bogdan Suceava, SUA:

> Scriitorul roman Bogdan Suceava locuieste de 18 ani in SUA, fiind profesor de matematica la California State University, Fullerton. Inainte de a scrie aceste lucruri am stat de vorba cu multi tineri din Romania de azi, cel mai recent la Festivalul de Literatura de la Iasi, unde pe mine cel mai mult m-a interesat sa discut cu liceenii si studentii ieseni. Atunci cand am fost invitat sa reprezint literatura romana am facut-o de fiecare data cu profund interes si cat de bine am putut, fie ca a fost in Statele Unite sau Marea Britanie, in Franta sau Cehia, acolo unde cartile mele au aparut si au fost prezentate. Nu cred ca vreun vot e inutil: din punct de vedere statistic un sistem democratic are nevoie de foarte multe incercari pana ce va atinge un nivel de stabilitate si echilibru.

acum 112 luni (31 Oct 2014)

>

Scriitorul roman Bogdan Suceava locuieste de 18 ani in SUA, fiind profesor de matematica la California State University, Fullerton. E autorul a 12 volume de literatura si a 47 de lucrari de matematica. Tot de atitea ori m-a intrigat o absenta: cu atit mai mult cu cit imaginarul sau literar are nevoie de orizontul lumii si limbii romane, pentru un roman din diaspora realizat fara rest, lui Bogdan Suceava ii lipseste "euforia" raportarii la Romania. Un motiv in plus ca sa aflu de ce se duce, si el, la vot.

Bogdan Suceava:

Cred ca una dintre cele mai nefericite consecinte ale evolutiilor din ultimele doua decenii e faptul ca trei milioane de oameni nascuti in Romania au considerat ca au o sansa mai buna intr-o alta societate. Romania de azi e o tara cu putine posibilitati, cu o mobilitate sociala din ce in ce mai redusa, cu sperante tot mai putine de implinire profesionala. Inainte de a scrie aceste lucruri am stat de vorba cu multi tineri din Romania de azi, cel mai recent la Festivalul de Literatura de la Iasi, unde pe mine cel mai mult m-a interesat sa discut cu liceenii si studentii ieseni.

Am prieteni tineri care imi spun ceea ce spera, ceea ce si-ar dori de la societatea de azi. Chiar daca rolul presedintelui in actualul sistem constitutional nu este direct legat de aceste aspecte, functia prezidentiala are un important rol de reprezentare atat pe plan intern cat si international. Presedintele poate sa inspire si sa dea un ton pozitiv multor directii de evolutie ale societatii. Ideal ar fi ca presedintele sa fie un om echilibrat si cu viziune, iar nu un personaj ambiguu care geneaza probleme de imagine la fiecare iesire pe plan international.

Am mai multe motive pentru a vota decat motive sa absentez de la vot: faptul ca imi pasa foarte mult cine reprezinta Romania pe plan international e doar unul dintre ele. In afara de asta, imi doresc ca peste cativa ani sa revin in Romania.

Am avut parte d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro