Scriitorul Bogdan Suceava: "Junele Iancu Caragiale a fost si el naiv si credul"

Scriitorul Bogdan Suceava:

Desi plecat in SUA de peste 20 de ani, unde e profesor de matematica la California State University, scriitorul Bogdan Suceav (45 de ani) e mai prezent in spatiul cultural romanesc decat oricand: publica literatura, scrie texte de publicistica si nu se teme sa ia atitudine public fata de incremenirile in proiect de care cultura romana pare sa nu se fi scuturat definitiv. Nasterea Romaniei moderne a fost una dificila, marcata si de defazaj istoric, si de tarele culturale din epoca, de lacune institutionale si de ticalosia unora. Uniunea Scriitorilor, intr-o "fundatura institutionala" La Targul International de Carte de la Torino, prezentand editia italiana a romanului Miruna, o poveste, alaturi de editorul Mauro di Leo, traducatorul Roberto Merlo si de Aurora Firta. Fie ca a fost vorba de Festivalul Cartii de la Budapesta (in 2009) sau de Salon du livre (in 2013, atunci cand unele orgolii ale unor autori romani au sucombat pe terenul iluziilor proprii), de un festival literar european la New York (in 2015) sau de Targul de Carte de la Torino (in acelasi an, 2015), am fost onorat sa raspund invitatiilor primite si sa reprezint cultura romana. Si toate acestea sunt doar o parte din ceea ce se intampla, pentru ca mai am si antrenamentul echipei de competitie Putnam de la noi din universitate, plus un grup de studenti care lucreaza la un proiect de cercetare in geometrie diferentiala sub coordonarea mea. Profesor in Departamentul de Matematica de la California State University La FILIT 2014, de la Casa Pogor FOTOGRAFII: Arhiva personala Numele: Bogdan Suceava Data si locul nasterii: 1969, Curtea de Arges Starea civila: casatorit, un fiu Studiile si cariera: Studii in matematica la Universitatea Bucuresti si la Universitatea Statului Michigan.

acum 40 luni (10 Sep 2017)

Desi plecat in SUA de peste 20 de ani, unde e profesor de matematica la California State University, scriitorul Bogdan Suceav (45 de ani) e mai prezent in spatiul cultural romanesc decat oricand: publica literatura, scrie texte de publicistica si nu se teme sa ia atitudine public fata de incremenirile in proiect de care cultura romana pare sa nu se fi scuturat definitiv. A publicat recent, la Editura Polirom, romanul "Republica", o reconstituire fictionala a unui episod istoric putin cunoscut, de care numele lui I. Caragiale si destinul Romaniei moderne sunt, insa, profund legate: e vorba de Republica de la Ploiesti din 1870. Bine primit de critica, romanul a avut si un turneu de promovare in orase importante din tara, inclusiv in Ploiesti.

"Weekend Adevarul": De ce ati ales "Republica" de la Ploiesti ca subiect al celui mai recent roman al dvs.?

Bogdan Suceava: Intrebarea literara de la care am pornit a fost urmatoarea: cand a devenit I. Caragiale acel autor pe care-l stim noi, plin de umor si sarcasm, critic si acid? Initial, junele Iancu Caragiale nu era asa, ci probabil va fi fost si el naiv si credul, asa cum sunt toti tinerii. Pe masura ce citeam tot mai mult despre el, am simtit ca momentul de turnura in viata personala trebuie ca a fost vara lui 1870, profund nenorocita pentru familia viitorului dramaturg, pentru ca tatal lui, care reprezenta un sprijin important pentru familie, s-a stins atunci. Coincidenta acestor doua momente mi s-a parut relevanta: pe de o parte, are loc in Ploiesti o manifestare politica revolutionara, iar in planul familiei adolescentul isi pierde tatal. De ce ati simtit nevoia sa-i dati si viata ca personaj?

Caragiale e cel mai viu dintre autorii nostri canonici, si nu mi s-a parut deloc ca ar fi o impietate sa-l aducem pe scena. E foarte interesant ca om, e atractiv si spectaculos, poate fi iubit, chiar si atunci cand ne enerveaza, pe cand altii ne sunt in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro