Scriitoarea Herta Muller, laureata cu Nobel, implineste 73 de ani

Scriitoarea Herta Muller, laureata cu Nobel, implineste 73 de ani

"Omul este un mare fazan pe lume" este "o carte despre o lume distrusa sufleteste de razboi si ingenuncheata apoi de catre comunism, o lume care isi masoara timpul invers, in numarul de zile ramase pana la primirea actelor pentru pasaport", sublinieaza traducatoarea Corina Bernic. -Publica romanele: "Omul este un mare fazan pe lume" (1986), "Calatorie intr-un picior" (1989), "Inca de pe atunci vulpea era vanatorul" (1992), "Animalul inimii" (1994), "Astazi n-as fi vrut sa ma intalnesc cu mine" (1997), "Leaganul respiratiei" (2009), volume de eseuri, intre care "Foame si matase" (1995), "Regele se inclina si ucide" (2003), volume de povestiri.

acum 56 luni (17 Aug 2016)

Amenintarea din partea Securitatii a obligat-o pe Herta Muller sa plece din tara in 1987.

Publicat in 1989, "Calatorie intr-un picior", care reitereaza tema dislocarii, alienarii si, mai ales, a singuratatii, este primul roman scris de Herta Muller dupa emigrare. La fel ca scriitoarea, Irene, protagonista din "Calatorie intr-un picior", reuseste sa paraseasca o tara in plina dictatura, denumita "cealalta tara", simtindu-se insa o alienata in cea de adoptie, Germania.

Marturie din "cealalta tara"

Romanul vorbeste despre dislocare, despre plecari si sosiri intarziate, fiind o marturie tulburatoare despre destinul unui emigrant, dar si un portret al Germaniei postnaziste: "Chiar si in cele mai fru-moase case a fost torturat cineva. Pe langa Zid traiesc in gauri de pamant iepuri de camp.

La Editura Humanitas Fiction, in cadrul seriei de autor "Herta Muller", coordonata de Denisa Comanescu, au fost editate printre altele volumele "Leaganul respiratiei", "Inca de pe atunci vulpea era vanatorul", "Calatorie intr-un picior", "Omul este un mare fazan pe lume".

Herta Muller este "una dintre acele figuri din mitologia greaca, femeie si instanta morala in acelasi timp", spunea Mircea Cartarescu, la lansarea cartii "Leaganul respiratiei" in Bucuresti, apreciind verticalitatea spirituala si morala, precum si imaginarul poetic din cartile acesteia.

In volumul Hertei Muller, intitulat "Omul este un mare fazan pe lume" si aparut in limba germana in 1986, familia svaba Windisch asteapta de ceva vreme sa primeasca de la autoritati documentele pentru emigrare.

O Romanie a scrisorilor deschise

Ca toate scrierile Hertei Muller, si "Omul este un mare fazan pe lume" este o carte care "iti va ramane multa vreme in minte dupa ce o citesti", apreciaza traducatoarea Corina Bernic. Volumul, de un lirism dureros, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro