Scotia, cheia scrutinului britanic?

In Marea Britanie s-a lansat oficial campania electorala pentru legislativele de la 7 mai, care vor decide viitorul guvern, Parlamentul s-a dizolvat dupa traditionala vizita a prim-ministrului la Buckingham Palace, pentru o ultima intrevedere cu Regina. SNP poate ca nu va obtine o majoritate in Scotia, dar tinand cont de modul scrutinului si de slabirea celor doua partide "istorice" ale regiunii, liberal-democratii si laburistii, la 7 mai s-ar putea semnala un val nationalist. In teorie, SNP, partid eurofil de stanga, este un aliat "natural" al laburistilor, insa exista doua mari probleme - nu este sigur ca cele doua formatiuni vor sa se alieze si in al doilea rand nu este sigur ca o alianta SNP-laburisti dispune de o majoritate absoluta.

acum 92 luni (1 Apr 2015)

In Marea Britanie s-a lansat oficial campania electorala pentru legislativele de la 7 mai, care vor decide viitorul guvern, Parlamentul s-a dizolvat dupa traditionala vizita a prim-ministrului la Buckingham Palace, pentru o ultima intrevedere cu Regina.

Este vorba de cel mai strans scrutin din istoria britanica recenta, pe fondul unor mari mize, luptele se anunta deja dure, iar rezultatul - imprevizibil. Dupa cinci ani de coalitie intre conservatori si democrat-liberali, sondajele plaseaza laburistii si conservatorii la egalitate, fiecare cu cate 33%.

Conform unui ritual intrat in traditie, David Cameron s-a dus luni la Buckingham Palace pentru a cere Reginei Elisabeta autorizatia de a dizolva Parlamentul, punand simbolic capat celor cinci ani de guvernare a coalitiei dintre conservatori si liberal-democrati. Campania electorala s-a deschis oficial acum dar ostilitatile au inceput deja de cateva saptamani si toate mijloacele sunt considerate bune pentru apararea politicilor.

In total, sapte partide sunt in competitie, chiar daca este putin credibila probabilitatea de a vedea un alt partid in afara celui Conservator sau Laburist sa preia conducerea tarii. Potrivit analistilor, va fi un scrutin indecis pentru ca nu pare sa se degajaze nici o majoritate absoluta si ilustrarea acestei incertitudini este ca doua sondaje publicate duminica au dat rezultate exact inverse. Institutele de ancheta sunt de acord ca nici un partid nu va obtine o majoritate de unul singur. Peisajul politic este foarte fragmentat si prima dezbatere televizata, programata pentru joi, va prezenta sefii celor doua mari partide si liderii altor cinci formatiuni.

Totul lasa de prevazut intense negocieri inainte si dupa scrutin in absenta majoritatii absolute (326 locuri din totalul de 650).

Diverse scenarii de coalitie includ Partidul Independentei al Regatului Unite (UKIP - United Kingdom Independence Party), dreapta, sau Partidul independentist Scotian (... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro