Scoala fara religie. Efectele deciziei Curtii Constitutionale

Scoala fara religie. Efectele deciziei Curtii Constitutionale

Decizia Curtii Constitutionale ce hotaraste ca de acum parintii sa depuna o cerere la secretariatul scolii daca isi doresc ca micutii lor sa participe la ora de Religie va genera o serie de efecte atat in sistem cat si in societate, sustin expertii. De ce este neconstitutionala ora de Religie In motivarea publicata in Monitorul Oficial, judecatorii Curtii Constitutionale spun ca modul in care legiuitorul a reglementat oferta educationala referitoare la disciplina Religie este de natura sa afecteze libertatea de constiinta, insa, atata vreme cat elevul nu este obligat sa urmeze cursuri avand ca obiect o anumita religie contrara convingerilor fiecaruia, nu inseamna ca ii este nerespectata libertatea de constiinta. "Insa, in niciun caz persoana nu poate fi supusa ab initio (de la inceput) in situatia de a-si apara sau proteja libertatea constiitei (...) numai dupa exprimarea dorintei elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, de a-si insusi prin studiu preceptele specifice unui anumit cult religios intervine obligatia pozitiva a statului de a asigura cadrul necesar (...) legiuitorul trebuie sa tina seama de faptul ca art. De cealalta parte a disputei sociale, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR), cere Ministerului Educatiei sa actioneze de urgenta pentru a informa toti elevii, parintii acestora si profesorii asupra deciziei CCR si de a se asigura ca scolile nu efectueaza presiuni asupra elevilor si parintilor pentru a-i determina sa accepte participarea la orele de Religie.

acum 72 luni (28 Jan 2015)

Decizia Curtii Constitutionale ce hotaraste ca de acum parintii sa depuna o cerere la secretariatul scolii daca isi doresc ca micutii lor sa participe la ora de Religie va genera o serie de efecte atat in sistem cat si in societate, sustin expertii. In primul rand, in termen de 45 de zile trebuie schimbata Legea Educatiei, pentru ca odata cu publicarea in Monitorul Oficial practic decizia Curtii Constitutionale a intrat in vigoare.

Cu toate acestea, desi ne-am fi asteptat ca din semestrul al doilea elevii sa poata renunta la a mai participa la ora de Religie, ministrul Educatiei spune ca abia din toamna se va face lucrul acesta. In conditiile acestea, Emil Moise, profesorul care a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la faptul ca e neconstitutional ca elevii sa faca cerere ca sa nu participe la ora de Religie, spune ca va depune plangere penala impotriva ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu. Acum, daca exista un copil care merge la ora de Religie fara cererea de participare depusa, atunci profesorul de Religie si directorul scolii savarsesc doua infractiuni:abuz in serviciu si incalcarea libertatii religioase", a spus Moise.

In continuare, specialistii atrag atentia ca, din momentul in care Religia nu va mai fi obligatorie, profesorii care predau aceasta materie risca sa nu mai aiba acelasi numar de clase pentru a-si efectua norma didactica, ceea ce poate prezenta o problema administrativa. Profesorul de filosofie Horia Patrascu, directorul-adjunct al Colegiului National Bilingv "George Cosbuc" din Capitala, spune ca exista o singura solutie - transformarea orelor de religie in ore de istoria religiilor sau istoria si filosofia religiilor. Curtea Constitutionala

"Trecerea la noua disciplina ar fi una foarte usoara pe de o parte pentru ca la rubrica Religie era prevazuta inca de pe acum disciplina "Istoria Religiilor", altfel spus elevii aveau optiunea, teoretic, de a studia Istoria ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro