Scoala din Santana primeste numele castigatorului Premiului Nobel pentru Chimie in 2014: Stefan W. Hell

Scoala din Santana primeste numele castigatorului Premiului Nobel pentru Chimie in 2014: Stefan W. Hell

Stefan Hell, castigatorul Premiului Nobel pentru Chimie in 2014, s-a nascut la Santana (judetul Arad), la 23 decembrie 1962, si a urmat scoala gimnaziala din oras, la sectia de germana. Avem sectie germana si la gradinita cu program prelungit", a declarat Ana Honiges, intr-un interviu pentru Adevarul Laboratorul de chimie de la scoala, in care si-a inceput si Stefan Hell primele experimete din timpul copilariei, este si acum tot acolo.

acum 113 luni (17 Feb 2015)

Stefan Hell, castigatorul Premiului Nobel pentru Chimie in 2014, s-a nascut la Santana (judetul Arad), la 23 decembrie 1962, si a urmat scoala gimnaziala din oras, la sectia de germana. "Prin acest premiu Nobel obtinut de Stefan Hell avem o carte de vizita mai frumoasa. Invatamantul este una din valorile fundamentale pentru dezvoltare", a spus Ana Honiges, director adjunct la Scoala Gimnaziala din Santana. Scoala in care a invatat si Stefan Hell a trecut prin momente grele, pentru ca toti profesorii si invatatorii au plecat. Cu ajutorul comunitatii svabilor din Santana, care traiesc in Germania, s-a rezolvat problema, acestia platind chiar si naveta unui profesor care vine din Arad. Acum, la sectia germana invata cam 200 de elevi, multi dintre ei sunt romani sau din familii mixte. Avem sectie germana si la gradinita cu program prelungit", a declarat Ana Honiges, intr-un interviu pentru Adevarul

Laboratorul de chimie de la scoala, in care si-a inceput si Stefan Hell primele experimete din timpul copilariei, este si acum tot acolo.

Hell nu a fost nici inainte un necunoscut in Santana, un orasel cu 10.000 de locuitori, aflat la 22 de kilometri de Arad. Profesorii, oficialitatile locale, comunitatea svabeasca - atat cea care a ramas in Romania, cat si cei risipiti in Germania s-au mandrit mereu cu omul de stiinta, care este si membru de onoare al Academiei Romane, din 2012. Hell, neamtul originar din Romania care a castigat Nobelul: "Ne-a pus oraselul pe harta lumii". Scoala in care a invatat si Stefan Hell a trecut prin momente grele, pentru ca toti profesorii si invatatorii au plecat. Cu ajutorul comunitatii svabilor din Santana, care traiesc in Germania, s-a rezolvat problema, acestia platind chiar si naveta unui profesor care vine din Arad. Stefan W.Hell, svabul nascut in orasul Santana, din judetul Arad, laureat al Nobelului pentru Chimie, a oferit un interviu publicatiei Sued Deutsche, in care a vorbit si despre trecutul sau din Romania.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro