Scoala din Romania unde sunt pregatiti trubaduri. Un invatator isi invata de 30 de ani elevii sa cante la mandolina

Scoala din Romania unde sunt pregatiti trubaduri. Un invatator isi invata de 30 de ani elevii sa cante la mandolina

Intr-o sala de clasa a Scolii Generale din comuna ialomiteana Giurgeni, un grup de elevi au venit la ora de mandolina. Invatatorul Andrei Gheorghe preda lectii de mandolina la scoala generala din Giurgeni FOTO: Madalin Sofronie Buna dispozitie continua cand, in mainile firave ale copiilor, mandolinele incep sa interpreteze o hora traditionala romaneasca, urmata de alte cateva melodii inspirate din folclorul local, specific acestui colt de Baragan. Premianti la festivaluri Actuala formatie de mandoline a Scolii Generale din Giurgeni este alcatuita dintr-un grup de 25 de elevi, de la cei de clasa primara si pana la cei de liceu, reuniti sub numele de "Nuferii Dunarii". Prima formatie de mandoline din Giurgeni a fost infiintata in 1982 Proiectul educational initiat de invatatorul Andrei Gheorghe la Scoala Generala din Giurgeni este vechi de peste 30 de ani.

acum 111 luni (17 Apr 2015)

Intr-o sala de clasa a Scolii Generale din comuna ialomiteana Giurgeni, un grup de elevi au venit la ora de mandolina. O ora de la care niciunul dintre ei n-ar putea sa chiuleasca, pentru ca le este foarte draga. Copiii isi asaza instrumentele pe banca si-l privesc tinta pe invatatorul Andrei Gheorghe (62 de ani), profesorul care-i invata sa struneasca acest instrument folosit in trecut de trubaduri pentru a cuceri inimile domnitelor care-i ascultau din turnurile de piatra ale castelelor nobiliare. Incaperea este invaluita de sunetul "Cazaciocului", binecunoscutul cantec traditional rusesc, care spune povestea a doi tineri indragostiti, despartiti de razboi.

Invatatorul Andrei Gheorghe preda lectii de mandolina la scoala generala din Giurgeni FOTO: Madalin Sofronie

Buna dispozitie continua cand, in mainile firave ale copiilor, mandolinele incep sa interpreteze o hora traditionala romaneasca, urmata de alte cateva melodii inspirate din folclorul local, specific acestui colt de Baragan. "Am zis sa continuam traditia inaintasilor nostri si tocmai de aceea i-am invatat pe copii sa cante la mandolina melodii inspirate din folclorul traditional al zonei in care locuim.

Concert in sala de clasa

Intr-o banca aflata in spatele clasei, Andreea Badarau (10 ani) interpreteaza si la mandolina, dar si din voce, cateva cantece cu versuri scrise de Anton Pann. A invatat sa struneasca mandolina in urma cu doi ani, iar de atunci instrumentul este cel mai bun prieten al sau.

Premianti la festivaluri

Actuala formatie de mandoline a Scolii Generale din Giurgeni este alcatuita dintr-un grup de 25 de elevi, de la cei de clasa primara si pana la cei de liceu, reuniti sub numele de "Nuferii Dunarii". Cativa dintre elevii pe care i-am avut la clasa primara au dorit sa continue sa cante si cand au ajuns la gimnaziu, si chiar si la liceu. In formatie sunt si opt adole... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro