"Schimbarile meteorologice intensifica durerile din artroza". Diferente dintre artroza si artrita reumatoida

Artroza si artrita sunt doua din cele 200 de afectiuni care compun grupul bolilor reumatice si, de foarte multe ori, cele doua afectiuni sunt confundate. Se banuieste ca sistemul imunitar este deranjat de un cumul de factori cum ar fi predispozitia, factori de mediu sau infectiile. La persoanele care sunt predispuse genetic pentru boala acest proces de citrulinare indus de fumat produce o modificare a sistemului imun care poate sa determine boala", a mai spus medicul. Degetele de la maini, precum si cele de la picioare pot fi si acestea afectate. Capetele acestora sunt acoperite de un cartilagiu care are rolul de a prelua socurile si a asigura miscarea flexibila a oaselor unul fata de celalalt.

acum 56 luni (7 Nov 2017)

Artroza si artrita sunt doua din cele 200 de afectiuni care compun grupul bolilor reumatice si, de foarte multe ori, cele doua afectiuni sunt confundate.

In artrita sistemul imunitar o ia razna

Artrita reumatoida este o boala autoimuna care are cauze inca necunoscute si care duce la inflamatia articulatiei. Se banuieste ca sistemul imunitar este deranjat de un cumul de factori cum ar fi predispozitia, factori de mediu sau infectiile. Sistemul imunitar isi intensifica activitatea eliberand anumite substante - numite factori inflamatori - care provoaca inflamatii ale articulatiilor, tendoanelor, muschilor si organelor interne, ajungand, uneori, la nivelul vaselor de sange sau al nervilor.

"Un factor de risc major de mediu pentru artrita reumatoida este fumatul", avertizeaza conf.

"Chiar daca este greu de inteles in ce fel, trebuie sa stiti ca acesta este realitatea. Fumatul - pe langa o multime de alte rele - produce modificarea unor proteine din organism, modificare care poarta numele de citrulinare. La persoanele care sunt predispuse genetic pentru boala acest proces de citrulinare indus de fumat produce o modificare a sistemului imun care poate sa determine boala", a mai spus medicul.

Artroza distruge cartilagiul

Comparativ, artroza este o afectiune reumatica cronica, in care, progresiv, din cauze neclare, cartilagiul se deterioreaza devenind mai moale si mai subtire. Acest proces de distrugere a cartilagiului poate avea loc la nivelul oricarei articulatii, dar este intalnit mai ales la nivelul gatului, spatelui, genunchilor si soldurilor. Degetele de la maini, precum si cele de la picioare pot fi si acestea afectate.

Factorul ereditar are un rol important in aparitia bolii, in familii unde boala exista, riscul de instalare si dezvoltare si la ceilalti membri fiind mai mare.

Un alt factor este suprasolicitarea articulatiilor care poate ajuta boala sa se instaleze mai repede si ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro