Schimbarile din scoala gimnaziala: cum ajung elevii sa invete pana la 34 de ore pe saptamana

Schimbarile din scoala gimnaziala: cum ajung elevii sa invete pana la 34 de ore pe saptamana

> cand Guvernul Autonom din Extremadura, condus de socialisti, organizase in cadrul planului de educatie sexuala pentru elevi, ore de masturbare pentru baieti si fete mai mari de 14 ani, o campanie pe care a botezat-o Placerea e in mainile tale. Din 1990, de cand a devenit materie facultativa si se numea "educatie moral-religioasa", si apoi din 1995, cand a primit, neinspirat de altfel, caracter obligatoriu, numarul celor care se retrag de la clasa e in crestere.

acum 99 luni (6 Apr 2016)

>

cand Guvernul Autonom din Extremadura, condus de socialisti, organizase in cadrul planului de educatie sexuala pentru elevi, ore de masturbare pentru baieti si fete mai mari de 14 ani, o campanie pe care a botezat-o Placerea e in mainile tale. Evident, a venit si riposta de la o organizatie apropiata Partidului Popular, numita, cu haz Maini curate, care cerea stoparea acestor ore. Llosa se intreba in acel text, unde dezavua nu educatia sexuala, ci modalitatea aleasa pentru a combate "sarcinile nedorite", despre cum erau notati elevii, daca acele cursuri erau teoretice sau si practice, si ce conta in evaluare.

Mi-am amintit de acest text urmarind viitorul plan cadru pentru elevi, care va fi aplicat incepand cu anul scolar 2016. De la bun inceput, salut pastrarea latinei in gimnaziu, chiar daca rebotezata si mutata, nu stiu pe ce criterii, ca materie pentru clasa a VII-a. E binevenita disciplina informatica, desi am mari indoieli ca era necesar sa fie introdusa in "trunchiul comun" si sa devina obligatorie alaturi de religie. Noul plan cadru prevede introducerea in trunchiul comun - adica, obligatoriu - a materiei "educatie sociala", cate o ora pe saptamana, in cei patru ani de gimnaziu. A fost sacrificata o ora de literatura si limba romana, altfel disciplina de baza pentru examenele de capacitate si Bacalaureat.

Noile materii maresc numarul orelor, asa incat un elev de clasa a VII-a sau a VIII-a risca pana la 34 de ore pe saptamana. Un adult care lucreaza 8 ore pe saptamana aduna 40 de ore. Remarc alaturarea "gandirea critica si drepturile copilului", care s-ar preda la clasa a V-a, dar sa nu ma leg rautacios de detalii. Sustin ca toate aceste discipline, de la educatia interculturala pana la cea economico-financiara, puteau fi inserate deja in materii existente sau tratate la orele de dirigentie, care se desfasoara anapoda, in functie de specialitatea profesorului-diriginte. Si ma lansez temator in aceste aspect, avand experienta... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro