SCHIMBARE. Reforma se face foarte greu in Romania. Cat de etic si legal e dosarul electronic de sanatate. Acum este haos in sistemul informatic

Impunerea obligativitatii dosarului electronic de sanatate, care a intrat in vigoare din 12 noiembrie 2016 fara norme si proceduri concrete de aplicare, precum si problemele legate de respectarea dreptului pacientului la confidentialitatea actului medical, dar si cu privire la riscul major al lipsei de securitate informatica in privinta protejarii datelor personale sunt motivele pentru care organizatiile profesionale ale medicilor si asociatiile pentru protectia bolnavilor au anuntat ca vor sa atace in justitie Ordinul Ministerului Sanatatii si al CNAS cu privire la functionarea Dosarului Electronic de Sanatate (DES). Cele doua organizatii profesionale ale medicilor de familie invoca aspecte de natura etica si morala legate de confidentialitatea datelor medicale, "de faptul ca un asigurator nu trebuie sa aiba acces la datele medicale ale unei natii si de posibila alterare a relatiei de incredere medic-pacient", dar si aspecte legate de legislatia ambigua si contradictorie.

acum 76 luni (23 Nov 2016)

In conditiile in care intregul sistem informatic folosit acum in domeniu este nesigur si functioneaza cu sincope de cateva saptamani, medicii, dar si pacientii sunt nemultumiti de modul in care autoritatile incearca sa aplice noul sistem electronic de stocare a datelor medicale ale romanilor.

Impunerea obligativitatii dosarului electronic de sanatate, care a intrat in vigoare din 12 noiembrie 2016 fara norme si proceduri concrete de aplicare, precum si problemele legate de respectarea dreptului pacientului la confidentialitatea actului medical, dar si cu privire la riscul major al lipsei de securitate informatica in privinta protejarii datelor personale sunt motivele pentru care organizatiile profesionale ale medicilor si asociatiile pentru protectia bolnavilor au anuntat ca vor sa atace in justitie Ordinul Ministerului Sanatatii si al CNAS cu privire la functionarea Dosarului Electronic de Sanatate (DES). In plus, pacientii risca sa fie discriminati din cauza acestor date, pentru ca vor fi obligati sa declare toate informatiile sensibile despre diverse tipuri de boli pe care le-au avut, de la simple operatii de apendicita la tulburari psihice, infectarea cu HIV, cancere sau boli cu transmitere sexuala.

Colegiul Medicilor semnaleaza erori grave

Deja Comisia de bioetica a Colegiului Medicilor din Romania (CMR) a emis un punct de vedere oficial referitor la actele normative care reglementeaza dosarul electronic al pacientului, in care sustine ca prevederile legale ce privesc DES sunt de natura a prejudicia drepturile pacientului si relatia medic-pacient, dar si de a aduce prejudicii imaginii sistemului de sanatate romanesc in randul populatiei. Colegiul Medicilor considera ca "managementul datelor si informatiilor inregistrate in DES, pornind de la inregistrarea lor si pana la modul in care pot fi accesate si utilizate, este de natura a incalca confidentialitatea informatiilor si datelor medicale personale.

De exemplu, pacientul p... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro