"Schimbare de garda" in traficul de droguri

Pe capul lui, autoritatile pusesera o recompensa de 30 milioane de pesos (1,8 milioane euro) si alte 5 milioane de dolari de catre Agentia americana anti-drog (DEA). Formeaza un univers fragmentat de asasini, fara sa dea mare atentie traficului international de droguri, cautand profitul rapid din rapiri, furt calificat si extorsiune de fonduri. La apogeu, au fost prezenti in circa 20 de state din cele 31 de state mexicane si forta lor extraordinara i-a transformat in tinte pentru fortele de securitate.

acum 81 luni (8 Mar 2015)

In Mexic a luat sfarsit o era odata cu capturarea lui Omar Treviño Morales, alias Z-42, liderul afisat din 2013 al sangerosului cartel Zetas din Nuevo León, in nord-estul tarii. Odata cu prinderea lui Treviño, fratele legendarului Z-40, intervenita la cinci zile dupa cea a altui mare traficant de droguri, Servando Gómez, alias "La Tuta", seful cartelului Cavalerilor Templieri, din statul Michoacán, lista criminalilor care faceau sa tremure structurile statului este practic goala.

Autoritatile au reusit in doar cateva zile distanta capturarea a doi mari traficanti de droguri, capetenii de carteluri care au terorizat populatia si structurile puterii. Acum, expertii estimeaza ca urmeaza o noua era a traficului de droguri in care legende ca Joaquin Guzmán, alias El Chapo sau Nazario Moreno, El Chayo, au devenit istorie. Schimbarea isi are radacinile in lupta feroce contra criminalitatii lansata de presedintele Felipe Calderon (2006-2012), contra structurilor frontale ale traficantilor de droguri el lansand peste 50.000 de soldati.

Spirala violentei a lasat in urma 75.000 de morti si 23.000 de disparuti, o societate epuizata. Rezultatul s-a vazut dupa sase luni, cand a cazut Miguel Angel Treviño, Z-40, cel mai sangeros traficant, omul care a decapitat un numar impresionant de mexicani si in acele orgii sangeroase manca inimile victimelor. Pe capul lui, autoritatile pusesera o recompensa de 30 milioane de pesos (1,8 milioane euro) si alte 5 milioane de dolari de catre Agentia americana anti-drog (DEA).

Lotul s-a incheiat zilele trecute cu "La Tuta" si Z-42, capturat fara a fi lansat vreun foc de arma intr-o casa din San Pedro Garza, cea mai bogata comuna din Mexic, practic o periferie a orasului Monterrey.

Exista inca traficanti importanti in libertate, dar nici greutatea lor si nici impactul nu este de acelasi calibru ca al celor arestati recent. Formeaza un univers fragmentat de asasini, fara sa dea mare atentie traficului inte... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro