Schimb de replici Plesu-actori ai TNB referitor la Radu Beligan

Plesu aminteste si de un episod de delatiune al actorului: "am aflat, nu fara amaraciune, ca ati avut stupefianta idee sa reclamati autoritatilor o productie regizorala a lui Liviu Ciulei: "o crima pentru actul de cultura in sine" - suna verdictul dumneavoastra". Din pacate, aceste sentimente si atitudini care ataca in mod direct fundamentele unei societati deschise sunt promovate (...) de reprezentantii elitei culturale, de oameni care reprezinta repere sociale si care exceleaza in domeniile lor de activitate. Suntem profund ingrijorati in acelasi timp de atacul nedrept pe care domnul Andrei Plesu l-a lansat la adresa Maestrului Radu Beligan, doar pentru ca marele nostru actor a indraznit sa aiba si sa exprime public o opinie si o optiune politica diferita de cea a domnului Plesu", scriu cei opt.

acum 104 luni (24 Sep 2014)

Alegerile prezidentiale produc zguduiri nu doar in lumea politica, ci si in cea culturala si artistica. Un adevarat scandal a izbucnit dupa ce actorul Radu Beligan a aparut pe scena, in spatele premierului Victor Ponta, cu ocazia lansarii acestuia in cursa pentru Cotroceni, petrecuta pe Stadionul National, chiar de ziua de nastere a candidatului.

Fost ministru al Culturii si al Externelor, scriitorul, filozoful si istoricul de arta Andrei Plesu i-a adresat o scrisoare deschisa maestrului Radu Beligan, in care isi exprima dezamagirea fata de atitudinea publica a actorului.

Citeste si: Scrisoarea de ramas-bun a lui Voiculescu: Isi cere scuze in ziua sentintei

"Stimate maestre, scrie Plesu, eram inca un fraged licean, cind va admiram pentru talentul dumneavoastra. Simteam ca nu era vorba de o simpla inzestrare, de un dar al naturii, ci si de inteligenta, cultura, subtilitate.

Dupa aceste dovezi de apreciere, Andrei Plesu aminteste de omagiile pentru Nicolae Ceausescu publicate de Radu Beligan. Nu aveati aerul ca executati, ca altii, o oarecare pirueta formala, o mica dedicatie de circumstanta. Nu erau textele unui docil functionar de stat, erau "texte Beligan", texte purtind amprenta personalitatii dumneavoastra."

"Ceausescu era "cel care asculta respiratia tarii", "cel care a sters din dictionar cuvintele: oboseala, inertie, stagnare, nepasare, imposibilitate", "cel care se odihneste de o munca prin alta munca", exponentul "a ceea ce e mai bun in noi". Cu astfel de "alese si inflacarate" omagii, era inevitabil sa deveniti un "oficial", membru al Comitetului Central si deputat al Marii Adunari Nationale", scrie Andrei Plesu. "Imi spuneam, totusi, ca asa erau vremurile, ca acesta era pretul pe care trebuia sa-l platiti, pentru a sustine eficient institutia teatrului romanesc: stabilitate administrativa, protectie ideologica, turnee (de succes) in strainatate etc. Au facut si altii la fel, poate cu mai putin zel si cu mai putin... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro