Scheletul din dulap care "s-a autodonat" in scop didactic. Povestea fascinanta a invatatorului care a scos satul din saracie

Scheletul din dulap care

A urmat un curs de gradinarit impreuna cu alti localnici, printre care erau si tarani, curs care s-a desfasurat pe mosia lui Barbu Stirbey si a fost finantat de Ministerul Educatiei de atunci", explica Sorin Stanciu, profesorul de istorie care preda in prezent la Scoala din Puchenii-Mosneni. Ce spun elevii de astazi La mai bine de jumatate de secol de cand invatatorul Grigore Alexandru Popescu s-a stins din viata, elevii de astazi ai scolii din Puchenii-Mosneni recunosc ca la inceput, cand au intrat in laboratorul de biologie, au fost putin intimidati de prezenta scheletului din vitrina. Alexandri si lui Stefan cel Mare de Bolintineanu au fost cantate solo de catre elevii si elevele cu voci mai distinse (...) Printre elevii de la cursul (...) mi-a atras atentia o voce distinsa de alto: puternica, clara si foarte placuta a elevului Herlea (...) La diferite serbari, am cautat sa scot in evidenta acest elev cu care ma mandream, punandu-l sa cante solo (...) a cantat solo din cantece de vitejie, versuri de V.

acum 74 luni (4 Dec 2016)

Renumit dascal al satului la inceputul secolului al XX-lea, Grigore Alexandru Popescu se spune ca ar fi lasat cu limba de moarte ca, dupa trecerea sa in nefiinta, osemintele sa-i fie folosite drept material didactic pentru copiii care aveau sa studieze anatomia.

Cert este insa ca de mai bine de 60 de ani, invatatorul Grigore Popescu ii "vegheaza" pe elevii scolii generale din satul prahovean Puchenii-Mosneni.

Dincolo de gestul unic, cel putin in Romania, de a-si dona scheletul scolii, numele invatatorul este pastrat in memoria localnicilor drept un model, astazi imposibil de gasit. A fost o personalitate locala care si-a pus puternic amprenta asupra comunitatii si a facut tot ce i-a stat in putinta pentru ca familiile de tarani din epoca, in mod special, sa aiba o viata mai buna.

Grigore Alexandru Popescu a fost cel care, inca din anul 1914, a adus la Puchenii-Mosneni, un sat aflat la cativa kilometri de Ploiesti, tehnologia speciala pentru proiectii de filme. In plus, le-a deschis ochii taranilor, pe care i-a dus la cursuri de gradinarit, i-a invatat despre igiena, despre cum sa imprumute bani de la cooperativele de credit, dar si despre literatura, istorie si muzica.

In arhiva scolii au fost pastrate o serie de scrieri ale invatatorului, memorii despre elevii sai, despre felul in care organiza serbarile scolare, partituri si versuri compuse de dascal.

Cursuri de gradinarit pentru tarani

Toate aceste documente au fost scoase la lumina in prezent de Sorin Stanciu, profesorul de istorie care le preda acum copiilor de la scoala din Puchenii-Mosneni. Functia de diriginte era asimilata atunci cu cea de director. A urmat un curs de gradinarit impreuna cu alti localnici, printre care erau si tarani, curs care s-a desfasurat pe mosia lui Barbu Stirbey si a fost finantat de Ministerul Educatiei de atunci", explica Sorin Stanciu, profesorul de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro