Scenariile PSD pentru viitorul premier. Ce functie vizeaza Dragnea daca nu va ajunge la Palatul Victoria

Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor In aceasa situatie, planul de rezerva al PSD este ca Liviu Dragnea sa devina presedintele Camerei Deputatilor si sa sustina in functia de premier un om de incredere, din partid sau apropiat de PSD, potrivit unor surse de la varful partidului. De aceea, Dragnea vrea sa fie sigur ca premierul este o persoana pe care sa o poata controla si care va raspunde la comenzile politice ale liderului de partid.

acum 38 luni (7 Dec 2016)

Social-democratii urmaresc doua posibile scenarii post-alegeri, care depind de rezultatul scrutinului parlamentar din 11 decembrie. PSD nu a renuntat la ideea de a-l propune pe Liviu Dragnea in functia de premier, in ciuda Legii care interzice celor condamnati penali sa faca parte din Guvern. Potrivit Legii de functionare si organizare a Guvernului votata de PSD in 2001, Liviu Dragnea nu poate fi nici macar ministru intr-un eventual Guvern PSD-ALDE.

Social-democratii asteapta sa vada daca PSD va scoate, de unul singur, un scor de peste 50%, rezultat care ii va permite sa negocieze dur cu Presedintia, invocand vointa populara. Bazandu-se o majoritate confortabila si pe votul popular majoritar, PSD va incerca sa modifice Legea din 2001, astfel incat Dragnea sa poata fi propus premier.

"Iohannis nu il va numi pe Dragnea"

Numai ca legea, odata adoptata in Parlament, va ajunge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis, care a spus ca nu va desemna in functia de prim-ministru o persoana care este "urmarita penal sau condamnata". In prima saptamana, presedintele va convoca partidele la consultari pentru desemnarea premierului, iar partidele trebuie sa arate dovada ca au o majoritate parlamentara si sa faca o propunere de premier. Potrivit Constitutiei, premierul nominalizat de Iohannis are la dispozitie zece zile pentru a veni in fata Parlamentului sa ceara un vot de incredere. Chiar daca PSD va reusi sa schimbe legea in acest timp, PNL sau chiar presedintele Klaus Iohannis ar putea sa o atace la Curtea Constitutionala (CCR). "Chiar daca Dragnea va modifica legea, desi nu cred ca va face acest lucru, Iohannis nu il va numi in functia de premier", au declarat surse apropiate Presedintiei.

Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor

In aceasa situatie, planul de rezerva al PSD este ca Liviu Dragnea sa devina presedintele Camerei Deputatilor si sa sustina in functia de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro