Scapa de gandurile negre: metode prin care iti redobandesti optimismul

Scapa de gandurile negre: metode prin care iti redobandesti optimismul

In opinia sa, aceste ganduri negative sunt, de fapt, un prilej de a ne cunoaste mai bine, de a identifica lucrurile si situatiile care ne inspaimanta si, eventual, de a dezvolta strategii rationale de a le combate. Totusi, spune psihologul, o astfel de abordare este putin mai dificila decat pare, intrucat studiile arata ca o parte semnificativa din timp o petrecem focusandu-ne pe chestiuni din trecut si o alta parte, concentrandu-ne asupra a ceea ce ne dorim sau nu ne dorim sa se intample in viitor.

acum 73 luni (7 Sep 2016)

Gandurile negre nu sunt, insa, lipsite de pericole. "Daca eu cred ca galeata goala este semn ca nu voi lua examenul, starea mea de incordare emotionala poate creste intr-atat incat sa ma demobilizez la examen si sa il pierd efectiv", explica Smaranda Stan, psiholog clinician si psihoterapeut pozitivist.

In opinia sa, aceste ganduri negative sunt, de fapt, un prilej de a ne cunoaste mai bine, de a identifica lucrurile si situatiile care ne inspaimanta si, eventual, de a dezvolta strategii rationale de a le combate. Cum putem scapa de gandurile negre pentru a reveni la starea de bine? Totusi, spune psihologul, o astfel de abordare este putin mai dificila decat pare, intrucat studiile arata ca o parte semnificativa din timp o petrecem focusandu-ne pe chestiuni din trecut si o alta parte, concentrandu-ne asupra a ceea ce ne dorim sau nu ne dorim sa se intample in viitor. Exercitiile de respiratie controlata, cu inspiratii si expiratii profunde, succedate la patru-cinci secunde, ne ajuta sa ne potolim pulsul care alearga alarmant la fiecare aparitie a gandurilor care ne sperie. Ancorarea in simturi si in prezent (ce vad in respectivul moment - culori, texturi, obiecte - ce aud, ce mirosuri sau arome ma inconjoara etc.) ne ajuta sa ne potolim tumultul emotional. Unele persoane incearca sa le alunge dezvoltand fel de fel de ritualuri sau superstitii, creandu-si iluzia ca astfel restabilesc controlul asupra situatiei. intalnirea unei persoane cu galeata goala in mana este vazuta ca aducatoare de ghinion si "corectata" cu trei pasi in spate. "Acest lucru nu va face decat sa grabeasca reaparitia lor si sa le sporeasca intensitatea. Exact ca si cum am avea un strain curios la usa de intrare a casei, care bate sa intre. O flexibilizare a gandirii va aduce cu sine diminuarea starii de incordare, fapt care sporeste sansele de reusita. Dar stiu ca m-am pregatit pentru examenul respectiv si pot sa accept varianta in care nu il voi promova, desi ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro