Scandalul medicilor de la Spitalul Colentina. "Firea ar trebui sa se roage in genunchi de echipa doctorului Gobej sa nu lase spitalul"
> Se pare ca a fost o incercare de a face un salt in timp, oferind bolnavilor perspectiva de a fi tratati la nivel de varf, de medici dedicati, fara a fi nevoiti sa plateasca spagi, fara a fi maltratati sau imbolnaviti mai rau decat la venire. Un medic neurochirurg matur, capabil sa se comporte autonom intr-o larga paleta de situatii clinice, necesita 18 ani de studii postuniversitare si practica (6 de facultate, 7 de rezidentiat, cel putin 5 ani de practica de medic specialist). Iar daca o fi ca Gabriela Firea sa nu ridice un pai pentru a repara ceea ce s-a stricat prin interventia sa directa, cand si-a numit o protejata manager la Colentina, o asigur de cresterea grupului de initiativa care va solicita un referendum pentru demiterea sa cu cel putin inca o voce, a unui pacient cu discopatie lombara, care spera ca, atunci cand va fi cazul, va avea la ce usa sa bata, plin de incredere!
>
Se pare ca a fost o incercare de a face un salt in timp, oferind bolnavilor perspectiva de a fi tratati la nivel de varf, de medici dedicati, fara a fi nevoiti sa plateasca spagi, fara a fi maltratati sau imbolnaviti mai rau decat la venire.
Timp de 3 ani tinerii medici au beneficiat de toata atentia, si-au vazut materializate promisiunile facute, de la renovarea si amenajarea cladirii, la achizitia de aparatura, angajarea de personal minimal pentru functionare. In loc de a se preocupa de interventii destinate bolnavilor cu tumori cerebrale, discopatii lombare etc. au trebuit sa se preocupe de carpeli si improvizatii datorita lipsurilor materiale survenite brusc. In loc de completarea personalului, cat sa asigure o functionare adecvata, s-au confruntat cu taierea orelor suplimentare prestate de nevoie de cei existenti, in loc de completarea cu promisa aparatura au trebuit sa se multumeasca cu promisiunea.
Este un conflict intre cercuri de relatii, care la randul lor sunt gata sa-si dea mainile ca sa striveasca mai ales pe cei care nu apartin acestora, care se bazeaza cu idealism, pe meseria lor si pe disponibilitatea de a investi in viitor. Pentru intreg sistemul sanitar, astfel de medici precum cei 3 medici retransplantati din Franta in tara de origine reprezinta o amenintare.
Gabriela Firea are obligatia de a face tot ce este posibil pentru a convinge cei doi neurochirurgi sa se intoarca la lucru.
Compromisurile, lipsurile materiale, spaga, favoritismele, traficul de influenta si conflictele de interese precum si servilismul fata de conducere sau din contra conflicte atroce intre diverse bisericute caracterizeaza viata oricarui spital mare din Romania. Li s-a promis o bula in interiorul careia sa-si desfasoare nobila si dificila lor meserie si au continuat sa apere acesta bula, in speranta ca intre normalitatea de afara si cea specifica Romaniei de azi, va prevala cea dintai.
Avem astazi ocazia de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro