Scandalul exportului medicamentelor pacientilor romani, lupta dintre micile si marile farmacii

Scandalul exportului medicamentelor pacientilor romani, lupta dintre micile si marile farmacii

Dupa ce, anul trecut, farmaciilor independente li se interzisese dreptul de a mai detine pe aceeasi firma si un depozit (ceea ce le-a facut dependente de marii distribuitori), printr-o modificare legislativa adoptata de plenul Camerei Deputatilor, in sedinta din data de 19 aprilie 2017, farmaciile independente (cca 400 de investitori mici si mijlocii de pe piata medicamentelor) vor putea desfasura si activitate de distributie angro de medicamente. Ce vor marii jucatori din Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania Daca cele 400 de farmacii independente vor promulgarea modificarilor aduse Legii Sanatatii, marii jucatori de pe piata medicamentelor, reuniti in Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (care reprezinta interesele a peste 50% din piata de distributie si retail farmaceutic autohton si ai carei membrii sunt distribuitorii farmaceutici Mediplus Exim SRL, Farmexpert DCI SRL si Farmexim SA si retailerii farmaceutici: Sensiblu SRL, SIEPCOFAR SA - Farmaciile Dona si Help Net Farma SA), au solicitat presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge aceasta modificare a Legii Sanatatii, dupa cum se arata chiar intr-un comunicat al ADRFR. Exemplul cel mai concludent in momentul de fata este situatia vaccinului Priorix, care a fost importat de unul dintre astia trei si tot Priorix a fost exportat de unul dintre astia trei, cu toate ca Romania avea deficit de vaccin antirujeolic in piata (...) Am poza, in vama Nadlac, un tir de incarcat cu Rispolept Consta, un medicament scump, indicat bolnavilor de schizofrenie.

acum 37 luni (10 May 2017)

Dupa ce, anul trecut, farmaciilor independente li se interzisese dreptul de a mai detine pe aceeasi firma si un depozit (ceea ce le-a facut dependente de marii distribuitori), printr-o modificare legislativa adoptata de plenul Camerei Deputatilor, in sedinta din data de 19 aprilie 2017, farmaciile independente (cca 400 de investitori mici si mijlocii de pe piata medicamentelor) vor putea desfasura si activitate de distributie angro de medicamente. Se revine, practic, la o situatie care a functionat 25 de ani in Romania, pe care o recomanda, fara sa oblige, si UE.

Argumentul cu care marii distribuitori si marile lanturi de farmacii au vrut sa castige lupta a fost tocmai exportul pus pe seama farmaciilor cu depozite farmaceutice mici si mijlocii. Proprietarii farmaciilor cu depozite mici si mijlocii spun insa ca actuala criza de medicamente e cauzata nu de ei, ci tocmai de marile lanturi.

Modalitatea de comercializare care a functionat in Romania peste 20 de ani si la care micile farmacii ar reveni prin promulgarea masurii amintite a fost intrerupta la 1 ianuarie 2017, cand a intrat in vigoare un nou text (art.

"Scindarea activitatilor angro si en detail este dorita de marile lanturi de farmacii, in vederea distrugerii posibilitatilor micilor farmacii de a se aproviziona prin depozite proprii, toate acestea in scopul lor economice si transferarii acestora in sfera de influenta a marilor jucatori pe piata. Scindarea activitatii angro de cea de vanzare catre populatie a fost initiata de un grup de mari companii farma, modificarea fiind realizata printr-un amendament la o ordonanta de urgenta, fara nicio consultare a celor ce erau afectati de masura. In plus, s-a inregistrat un conflict juridic, practic in aceeasi lege a reformei in sanatate existand doua reguli total diferite, una stabilind ca activitatea angro se realizeaza impreuna cu cea de vanzare catre populatie (en detail), iar alta exact invers, in sensul interdictiei celor doua a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro