Scandalul "Alimente pentru Est". Consumatorii produselor de calitate slaba ar putea fi despagubiti
"Centrul Comun de Cercetare al Comisiei, cu sprijinul a mai mult de jumatate dintre statele membre ale UE si o gama larga de organizatii de parti interesate, finalizeaza o metodologie comuna de testare si va coordona o campanie de testare concentrata asupra produselor alimentare in luna mai 2018", precizeaza Comisia Europeana.
Astfel, Comisia Europeana analizeaza crearea unui cadru legal care sa le permita consumatorilor europeni sa primeasca despagubiri de la producatori in cazurile in care drepturile le-au fost incalcate. Pentru asta, Comisia ia in calcul definirea unor asa-numite produse de referinta, de la care sa se poata masura asteptarile consumatorilor. "Consumatorii trebuie sa fie informati in mod adecvat daca un produs difera de asteptarile lor, astfel incat sa nu cumpere un produs pe care, daca ar fi bine informati, nu l-ar cumpara", se precizeaza intr-un amendament la regulamentul privind dublul standard de calitate.
In plus, oficialii europeni propun infiintarea unei directii care sa verifice daca producatorii urmaresc compozitia retetei in cazurile in care apare o suspiciune de dubla calitate.
Produsele alterate calitativ de pe piata romaneasca
In Romania, la jumatatea anului trecut, analizele comparative realizate de autoritati au identificat 9 din 29 de produse alimentare care aveau standarde duble din punct de vedere calitativ fata de alte tari din UE. Au fost gasite diferente de continut din punct de vedere caloric la produse ca parizer de porc, carnati pentru gratar, conserve de peste, pateu de ficat, bacon cuburi, sunca de porc.
Campanie de testare a alimentelor
Comisia Europeana, prin Centrul Comun de Cercetare, va demara in luna mai 2018 o campanie de testare a alimentelor pentru a combate aplicarea de standarde duble de calitate in diversele state membre.
"Centrul Comun de Cercetare al Comisiei, cu sprijinul a mai mult de jumatate dintre statele membre ale UE si o gama larga de organizatii de parti interesate, finalizeaza o metodologie comuna de testare si va coordona o campanie de testare concentrata asupra produselor alimentare in luna mai 2018", precizeaza Comisia Europeana. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro