SCANDALOS. Romania apare sub drapel secuiesc in manualul de Istorie aprobat de Ministerul Educatiei. In alta carte scolara, autorii sustin ca fratii nostri de peste Prut nu sunt moldovenii, ci rusii. Raspunsul socant al Ministerului Educatiei

Mii de elevi au invatat, an de an, in trei manuale aprobate de Ministerul Educatiei ca Romaniei ii corespunde steagul secuilor pe harta Europei si ca dincolo de Prut traiesc doar rusi. Manualul de Istorie de clasa IV-a al editurii Corint (autori: Bogdan Teodorescu si Corina Andrei), aprobat printr-un ordin al ministrului Educatiei din octombrie 2016, ii invata pe elevi, la pagina 27, prin harta "popoarelor de azi", ca dincolo de Prut exista doar poporul rus. Pe de alta parte, tot ministerul sustine ca "la licitatia pentru manualele scolare destinate elevilor de clasa a IV-a nu s-au prezentat ofertanti cu proiecte de manual de istorie in limba materna maghiara".

acum 52 luni (3 Jan 2017)

Mii de elevi au invatat, an de an, in trei manuale aprobate de Ministerul Educatiei ca Romaniei ii corespunde steagul secuilor pe harta Europei si ca dincolo de Prut traiesc doar rusi.

In manualele de Istorie de clasa a IV-a apar, sub forma unor harti, cateva informatii cel putin controversate privind teritoriile si suveranitatea mai multor tari din Europa. Astfel, din paginile celor trei manuale reiese ca "fratii nostri de peste Prut" nu sunt moldovenii, ci rusii, ca Ucraina e tot a rusilor, ca in tot spatiul fostei Iugoslavii si in Albania traiesc doar sarbi si ca drapelul Romaniei este, de fapt, steagul secuiesc.

Manualul de Istorie de clasa IV-a al editurii Corint (autori: Bogdan Teodorescu si Corina Andrei), aprobat printr-un ordin al ministrului Educatiei din octombrie 2016, ii invata pe elevi, la pagina 27, prin harta "popoarelor de azi", ca dincolo de Prut exista doar poporul rus.

Nici Basarabia, nici Ucraina nu sunt trecute pe aceasta harta, toata zona de la Nord-Est de Romania fiind locuita exclusiv de rusi, potrivit autorilor de la Corint. "Se pare ca oficialii din Ministerul Educatiei nu au aflat ca rusii sunt tare, tare departe de Prut. Sunt departe si de Nistru, fiindca intre romani si rusi mai sunt ucrainenii, un popor mai numeros decat toti vecinii nostri laolalta", ne-a declarat profesorul aradean Viorel Dolha, presedintele Asociatiei Invatatorilor din Romania, cel care a descoperit aceste "anomalii" in cartile de Istorie din invatamantul primar.

Ministerul Educatiei a raspuns, pentru "Romania libera", ca interpretarea profesorului Dolha, potrivit careia manualul editat de Corint i-a inlocuit pe basarabeni si pe ucraineni cu rusi, este "tendentioasa". "In ceea ce priveste harta care se regaseste la pagina 27 a manualului in cauza, facem precizarea ca aceasta trebuie privita strict din perspectiva rolului ei in rezolvarea exercitiilor aplicative din cadrul temei Ā«Popoare de ieri si de aziĀ», care debuteaza la pagi... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro