Scandal pe holurile ICCJ: Magistratii au amanat din nou dosarul Revolutiei

Un document elaborat in 2008 de către Secția Parchetelor Militare a Parchetului de pe langă Inalta Curte de Casație și Justiție confirmă că mai mult de 1 200 de persoane au fost ucise in aceste operațiuni, mai mult de 5 000 de au fost rănite și alte cateva mii au fost supuse la abuzuri și privarea ilegală de libertate.

acum 52 luni (18 Mar 2016)

Magistrații de la Inalta Curte de Casație și Justiție a amanat judecarea cererilor in dosarului Revoluției pentru data de 8 aprilie, potrivit Digi24.

In anul 1990, procurorii militari din București și alte cateva orașe din Romania au deschis investigații față de utilizarea forței și privarea ilegală de libertate a participantilor la evenimentele din decembrie 1989. Un document elaborat in 2008 de către Secția Parchetelor Militare a Parchetului de pe langă Inalta Curte de Casație și Justiție confirmă că mai mult de 1 200 de persoane au fost ucise in aceste operațiuni, mai mult de 5 000 de au fost rănite și alte cateva mii au fost supuse la abuzuri și privarea ilegală de libertate.

Prin două decizii din 2010 și 2011, procurorul militar al cauzei s-a desesizat in favoarea altor procurori ai Secției de Urmărire Penală și Criminalistică de la Parchetul de pe langă Inalta Curte de Casație și Justiție.

Citește și: UPDATE: Romania, condamnată la CEDO, intr-un nou dosar al Revoluției

Ulterior, aproximativ 150 de revoluţionari au depus la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie plangeri impotriva deciziei procurorilor. De asemenea, reclamă violarea articolului 6 § , care se referă la dreptul la un proces echitabil și desfășurat intr-un termen rezonabil, și a articolului 13 intrucat nu au putut exercita dreptul la un recurs efectiv in ceea ce privește plangerile lor.

In februarie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca 17 cetățeni romani, care au făcut plangere impotriva statului roman, să primească 15.000 de euro, plus taxele de judecată. Statul roman trebuie să le plătească sumele integral in trei luni de la pronunțarea sentinței, altfel va trebui să plătească și penalități și dobanzi. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro