Scandal intr-o scoala din Maramures: parintii nu-si mai lasa copiii la scoala din cauza unui copil cu autism

Scandal intr-o scoala din Maramures: parintii nu-si mai lasa copiii la scoala din cauza unui copil cu autism

Totul a pornit pe la jumatatea lunii noiembrie a anului trecut, cand, in urma unui incident, parintii au protestat, oprind copiii de la scoala pentru prima data. Ar fi o posibilitate - sa se solicite reevaluarea de la comisia de la CJRAE, dar asta numai cu acordul parintelui, iar mama lui, de la momentul de criza, nu a mai colaborat", mai spune directorul scolii. Pe de alta parte, insotitorul Florin Barbur, impreuna cu tatal copilului, au vizitat o scoala in care functioneaza o clasa integrata, in care se lucreaza cu un grup de copii cu aceeasi afectiune, insa in urma evaluarii lui Stefan, s-a stabilit ca nu ar fi benefic pentru el.

acum 24 luni (15 Feb 2018)

Totul a pornit pe la jumatatea lunii noiembrie a anului trecut, cand, in urma unui incident, parintii au protestat, oprind copiii de la scoala pentru prima data.

Cu toate ca in cursul anului trecut, cand Stefan, un copil cu autism, era in clasa zero, nu au fost probleme, incepand din septembrie, lucrurile nu au mai fost la fel. Potrivit informatiilor, in cursul anului trecut, el a avut un insotitor de la Asociatia pentru Autism. In urma unui conflict generat de costurile pe care le presupune terapia, copilul nu a mai beneficiat de facilitator, asa cum se numeste persoana care insoteste copilul cu autism. La inceput de an a venit cu mama lui si asta a creat niste probleme. Noi, in toata aceasta perioada, am incercat sa cautam o solutie, pentru ca am vazut ca lucurile nu mai merg ca si inainte. El a mai aratat ca mama nu ar fi reusit sa gestioneze foarte bine aceste frustrari ale copilului, astfel ca intreaga clasa ar fi fost deranjata.

"Au mai fost incidente, dar nu atat de grave. Copilul are certificatul educational special, integrarea se face in scoala de masa, iar mama nu doreste sa il duca in alta parte si nici intr-o clasa special pentru copii cu autism si atunci s-a iscat acest conflict", mai spune directorul. De la izbucirea conflictului, cu mama nu am mai putut sta de vorba", spune Florin Campan, directorul adjunct al unitatii scolare.

Parintii spun ca unul din incidentele mai grave a fost pe la jumatatea lunii noiembrie, atunci cand copil cu autism ar fi dat cu usa de perete, iar una din balamale ar fi cedat. Pe de alta parte, in aceeasi perioada, mamei i s-a cerut sa nu-l mai insoteasca la scoala, deoarece deranja clasa. "A fost si una din revendicarile parintilor, sa nu mai intre mama in scoala, pentru ca verbalizeaza si ii tulbura pe ceilalti copii. Dansa si-a asumat si nu a mai venit, ne-au ajutat cei de la Inspectoratul Scolar Judetean sa gasim un facilitator, iar lucrurile... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro