Scandal in Germania. Serviciul de Informatii Externe acuzat de supraveghere electronica ilegala

Scandal in Germania. Serviciul de Informatii Externe acuzat de supraveghere electronica ilegala

Intr-un raport de 60 de pagini, comisarul federal pentru protectia datelor a atras atentia ca BND a incalcat "in mod sistematic si regulat" constitutia statului german si a catalogat actiunile spionajului drept "ilegale" in cel putin 30 de circumstante.

acum 51 luni (2 Sep 2016)

Dezvaluirile au la baza o expertiza secreta, redactata de catre Andrea Vosshoff, insarcinata guvernului pentru protectia datelor si informatiilor personale.

"BND a colectat si folosit in mod sistematic date personale in lipsa unei baze legale", a sustinut in raport comisarul federal german pentru protectia datelor, Andrea Vorhoff.

Comisarul Vorhoff are obligatia de a se asigura ca agentiile guvernamentale nu incalca drepturile constitutionale ale cetatenilor germani prin utilizarea datelor personale. Intr-un raport de 60 de pagini, comisarul federal pentru protectia datelor a atras atentia ca BND a incalcat "in mod sistematic si regulat" constitutia statului german si a catalogat actiunile spionajului drept "ilegale" in cel putin 30 de circumstante. De asemenea, Vorhoff a notat ca monitorizarea comunicatiilor unei singure persoane a dus la colectarea datelor personale a 15 cetateni germani care aveau contact cu suspectul. "Potrivit legislatiei germane, aceste baze de date trebuie sa fie sterse in mod imediat. "BND a incercat in mod ilegal sa-mi blocheze abilitatea de a supraveghea - prin urmare o analiza comprehensiva si eficienta din partea mea nu a fost posibila.

Potrivit crestin-democratei Andrea Vosshoff incalcarile legislatiei sunt extrem de grave, iar BND-ul ar trebui obligat sa-si inchida centrul de supraveghere electronica, de la Bad Aibling. Pentru culegerea datelor, BND-ul ar fi folosit un software pus la dispozitie de serviciul secret american, NSA. Datele culese, in urma supravegherii a sistemului de telecomunicatii, se mai spune in raport, nu ar fi avut niciun folos pentru activitatea concret definita a BND-ului. Deputatul von Notz a spus ca BND-ula incalcat prevederilor constitutionale si ar trebuie sa renunte la practicile de supraveghere in masa si sa se concentreze asupra unor persoane suspecte. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro