Scandal de coruptie in Japonia

Ministrul Economiei, Akira Amari, 66 de ani, omul-cheie al echipei premierului nipon Shinzo Abe, a demisionat ieri, la o saptamana dupa ce presa l-a acuzat ca a primit importante sume de bani nedeclarate. In cadrul unei conferinte de presa, Akira Amari a precizat ca are nevoie de o saptamana inainte de a fi in masura sa dea o explicatie completa asupra acuzatiilor publicate de Shukan Bunshun. Acuzatii respinse Publicatia a mai dezvaluit ca biroul lui Amari ar fi ajutat compania de constructii sa primeasca o compensatie de la guvern ca urmare a litigiilor privind proprietatea terenurilor si sustragerea de materiale de constructie.

acum 79 luni (29 Jan 2016)

Ministrul Economiei, Akira Amari, 66 de ani, omul-cheie al echipei premierului nipon Shinzo Abe, a demisionat ieri, la o saptamana dupa ce presa l-a acuzat ca a primit importante sume de bani nedeclarate.

Saptamana trecuta, publicatia Shukan Bunshun i-a acuzat pe Amari si secretarii sai ca au fost retribuiti pentru servicii aduse unei companii din sectorul constructiilor din prefectura Chiba, la est de Tokio. In Japonia, legea finantarii politice, criticata pentru lacunele ei, autorizeaza intreprinderile nipone care obtin beneficii si nu primesc ajutoare de la stat sa ofere donatii, dar numai partidelor, si nu direct alesilor.

In cadrul unei conferinte de presa, Akira Amari a precizat ca are nevoie de o saptamana inainte de a fi in masura sa dea o explicatie completa asupra acuzatiilor publicate de Shukan Bunshun. A recunoscut ca un res-ponsabil al intreprinderii de constructii i-a facut o vizita la birou cu "cadouri", dar a negat ca ar fi primit bani lichizi drept mita. "Sa mi se puna bani in buzunarul costumului in fata unui vizitator...ar fi lipsa de demnitate in calitate de fiinta umana".

Acuzatii respinse

Publicatia a mai dezvaluit ca biroul lui Amari ar fi ajutat compania de constructii sa primeasca o compensatie de la guvern ca urmare a litigiilor privind proprietatea terenurilor si sustragerea de materiale de constructie.

Amari a declarat ca a demisionat pentru evitarea acu-zatiilor care ar distrage atentia de la tentativele administratiei Abe de a scoate Japonia din deflatia cronica.

Afacerea reprezinta o lovitura dura pentru premierul Shinzo Abe, care pierde unul dintre cei mai apropiati aliati cu putin timp inainte de un scrutin senatorial prevazut in iulie. Amari era unul dintre principalii arhitecti ai politicii economice a lui Shinzo Abe si anul trecut a condus Japonia in negocierile Trans-Pacific Partnership, pactul de liber-schimb intre 12 natiuni din zona Pacificului.

Akira Amari a fost ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro