Scafandrii antrenati alaturi de luptatorii SIAS: "Gasim victimele mai mult pe pipaite"
Au 34, 38 si, respectiv, 44 de ani si fac parte din primul echipaj de scafandri din structura ISU Olt, care actioneaza din februarie 2017. La misiunile executate pe litoralul Marii Negre au facut chiar si cateva filmari, cu speranta ca intr-o zi vor avea ocazia sa le faca publice, iar publicul larg sa vada cat de capricioasa este Marea Neagra si la ce riscuri se expun chiar la cativa metri de mal. Totusi, pe litoral au avut si bucuria de a salva vieti, persoane aflate in pericol de inec la care au ajuns la timp, pentru ca se aflau in misiuni de patrulare. "Suntem la inceput, vom fi si mai buni", spun membrii echipei, care au avut "ghinionul", si chiar subliniaza ca la final au concluzionat ca e un avantaj, sa se antreneze alaturi de luptatori SIAS si de scafandri ai MapN.
Au 34, 38 si, respectiv, 44 de ani si fac parte din primul echipaj de scafandri din structura ISU Olt, care actioneaza din februarie 2017. Desi se antreneaza ore intregi, in fiecare zi, pentru misiuni de cautare sub apa, intotdeauna, cand numara misiunile, spun "din pacate". "Sansa victimei ar fi ca noi sa fim pe mal", spun scafandrii antrenati sa recupereze victimele din adancuri, care astazi, dupa noua luni de activitate, au povestit ce inseamna munca de scafandru, cum le-a schimbat viata. Are 44 ani, a facut toata viata sport, inot si fotbal, iubeste apa, insa in cadrul ISU facea munca de birou. "Nu stiu cum, parca nu-mi gaseam locul, eu sunt o fire activa", spune scafandrul care in cele din urma a trecut probele de selectie si a ajuns in echipa ISU Olt. Plutonierul major Emil Ungureanu, 38 ani, facea parte din echipa de cautare-salvare, iar plutonierul major Marius Costea avea, de asemenea, 10 ani de misiuni de stingere a incendiilor. A fost vorba de un barbat de 40 ani, inecat in barajul de la Slatioara. De altfel, de la primirea apelului si pana la momentul la care incep cautarile intervin o serie de alte etape. Cand curentii nu sunt foarte puternici, scafandrii coboara cate doi, tin permanent legatura, se tin de mana. De altfel, de cele mai multe ori "gasim victimele mai mult pe pipaite", au spus acestia. Sunt pregatiti pentru pericole de tot felul: sol malos, crengi, chiar trunchiuri de copac in apa, plase ale pescarilor etc. Pe deasupra, sunt constienti ca pot interveni defectiuni ale aparatelor, ca se pot prinde, astfel ca la antrenamente simuleaza si astfel de situatii, in care vor dezbraca echipamentul si se vor ridica, urmand sa-l recupereze ulterior.
O meserie care se face doar in echipa
Desi presiunea la locul unde cineva s-a inecat pare mare, scafandrii spun ca acesta e ultimul lucru la care se gandesc. "Trebuie sa fii tot timpul cu ochii pe coleg, i se poate face rau, poate nu are o zi buna, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro