Scaderea TVA a umflat incasarile statului si ale comerciantilor. Vanzatorii au castigat din rulaj si din jocul preturilor

Scaderea TVA a umflat incasarile statului si ale comerciantilor. Vanzatorii au castigat din rulaj si din jocul preturilor

Anticipatiile economistilor care aratau castiguri substantiale pentru comercianti in urma scaderii de TVA la alimente de la 24% la 9% in iunie sunt confirmate acum de statisticile oficiale: vanzarile de produse alimentare au crescut cu mai mult de 10%. Subliniem faptul ca depasirea programului de incasari si cresterea semnificativa a colectarii in iulie 2015 - cu 7,25% fata de luna iulie 2014 - au avut loc in conditiile in care iulie 2015 este prima luna in care se colecteaza veniturile aferente activitatii economice din iunie 2015, cand a fost implementata scaderea TVA la alimente de la 24% la 9%", a comunicat recent Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

acum 98 luni (4 Aug 2015)

Anticipatiile economistilor care aratau castiguri substantiale pentru comercianti in urma scaderii de TVA la alimente de la 24% la 9% in iunie sunt confirmate acum de statisticile oficiale: vanzarile de produse alimentare au crescut cu mai mult de 10%.

Studiile lansate in perioada anterioara scaderii TVA din iunie anticipau o crestere cu pana la 15% a cifrelor de afaceri pentru comerciantii de alimente; datele comunicate marti de Institutul National de Statistica arata cresteri ale vanzarilor in luna iunie 2015 - cand a scazut TVA - cu 12% fata de luna mai si cu 22% fata de iunie 2014.

Mai mult, si statul a avut de castigat, colectarea de TVA crescand chiar in conditiile in care cota pentru alimente a scazut.

"Incasarile nete din TVA pentru luna iulie au fost mai mari fata de perioada similara a anului 2014 cu 48,5 milioane de lei, respectiv cu 1% indice nominal.

Subliniem faptul ca depasirea programului de incasari si cresterea semnificativa a colectarii in iulie 2015 - cu 7,25% fata de luna iulie 2014 - au avut loc in conditiile in care iulie 2015 este prima luna in care se colecteaza veniturile aferente activitatii economice din iunie 2015, cand a fost implementata scaderea TVA la alimente de la 24% la 9%", a comunicat recent Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Era bun si 0,1%"

Referitor la colectarea TVA, care a crescut cu 1% chiar dupa ce cota de la alimente a scazut de la 24% la 9%, au existat voci care au zis ca aceasta crestere "e prea putin".

"Potrivit unor studii anterioare, impactul pe colectarea de TVA dupa scaderea cotei la alimente trebuia sa fie negativ, cu o amploare de 10%-15%. Ca medii generale, la grupa "marfuri alimentare" preturile au evoluat astfel:

- am avut in luna aprilie - cand premierul Victor Ponta a anuntat scaderea TVA pentru alimente - o crestere cu 0,33% fata de martie si cu ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro