Sazan, o insula-buncar a Albaniei comuniste, deschisa turistilor

In pofida suprafetei sale mici, de numai zece kilometri patrati, insula a fost ravnita de-a lungul istoriei atat de romani si greci inca din vechime, cat si de otomani sau italieni si germani mai recent. "De aici as putea sa controlez Mediterana pana la Gibraltar", a declarat, in 1958, liderul sovietic Nikita Hrusciov, cu ocazia unei vizite la baza navala Pasaliman, situata de asemenea in golful Vlora, unde Uniunea Sovietica intentiona sa instaleze rachete cu raza lunga de actiune si nave de razboi.

acum 56 luni (11 Aug 2015)

"Ne gandeam doar la razboi, 24 de ore din 24. Presiunea psihologica era enorma", isi aminteste Mihal Lule, in varsta de 61 de ani, un fost militar care a trait timp de 17 ani pe aceasta insulita in perioada dictaturii comuniste (1945-1990) din Albania.

Insula Sazan este situata la intrarea in golful Vlora, in sud-vestul Albaniei, si in apropierea stramtorii Otranto, care separa marile Ionica si Adriatica.

In pofida suprafetei sale mici, de numai zece kilometri patrati, insula a fost ravnita de-a lungul istoriei atat de romani si greci inca din vechime, cat si de otomani sau italieni si germani mai recent.

La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Sazan a trecut sub controlul Albaniei comuniste conduse de Enver Hoxha care, in anii '50, a permis instalarea aliatilor sovietici pe insula.

"De aici as putea sa controlez Mediterana pana la Gibraltar", a declarat, in 1958, liderul sovietic Nikita Hrusciov, cu ocazia unei vizite la baza navala Pasaliman, situata de asemenea in golful Vlora, unde Uniunea Sovietica intentiona sa instaleze rachete cu raza lunga de actiune si nave de razboi.

Cladiri de pe insula Sazan FOTO AP

In ruinele fostului sau apartament, el regaseste un livret primit cu o decoratie militara. Insula cu peste 3.600 de buncare

Sazan numara peste 3.600 de buncare, kilometri de tuneluri si instalatii subterane.

Adapost antiatomic de pe insula Sazan FOTO AP

Traind cu teama unei agresiuni externe care nu a avut loc niciodata, Enver Hoxha ar fi construit peste 700.000 de buncare in Albania comunista.

Un alt vizitator, Astrit Aliaj, in varsta de 70 de ani, a revenit pe Sazan impreuna cu fiica sa pentru a-i arata acest loc unde a petrecut o parte din viata alaturi de aproximativ 2.000 de militari.

Albania a aderat l... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro