Savantul ucis de ghilotina. Acuzatiile care i-au adus moartea

Savantul ucis de ghilotina. Acuzatiile care i-au adus moartea

Nascut in 1743 intr-o familie instarita, Antoine-Laurent Lavoisier a fost mai intai pasionat de fizica, insa in scurt timp si-a dat seama de stadiul dezastruos in care se gasea o alta disciplina, chimia. Se spune ca in momentul executiei lui, un important matematician al vremii, Joseph-Louis Lagrange, ar fi pronuntat aceste cuvinte profetice: "A fost suficienta o clipa pentru taia acest cap si probabil ca o suta de ani nu vor fi de ajuns pentru a se naste un altul la fel de valoros".

acum 33 luni (19 Sep 2017)

Nascut in 1743 intr-o familie instarita, Antoine-Laurent Lavoisier a fost mai intai pasionat de fizica, insa in scurt timp si-a dat seama de stadiul dezastruos in care se gasea o alta disciplina, chimia. Construita, la acea vreme, dintr-un amestec de practici medicale si credinte alchimice, chimia ramasese cu mult in urma fizicii, a matematicii ori a astronomiei. De aici a pornit incercarea lui temerara de a demonstra fenomenele chimice prin intermediul experientei de laborator si de a uniformiza limbajului acestei ramuri. S-a angajat, in schimb, in numeroase activitati administrative si in serviciul public, fiind, printre altele, membrul al organizatiei "Ferme Generale", care se ocupa, aplicand, uneori, metode nu prea corecte, de incasarea taxelor. Nu este de mirare ca cei saraci detestau aceasta institutie. Lavoisier s-a comportat, insa, mereu extrem de corect, folosind veniturile obtinute din aceasta activitate pentru a-si dota laboratorul de chimie cu instrumente de avangarda.

In 1793, in timpul Revolutiei Franceze, s-a dispus arestarea tuturor celor 27 de fosti fermieri generali, sub acuzatia de frauda. Judecat de catre Tribunalul Revolutionar, omul de stiinta a fost condamnat la moarte prin ghilotinare, pentru vina de a fi contribuit la pagubirea Frantei si a francezilor, gestionand taxele in mod fraudulos, instanta anuntand ca "Republica nu are nevoie de savanti".

Se spune ca in momentul executiei lui, un important matematician al vremii, Joseph-Louis Lagrange, ar fi pronuntat aceste cuvinte profetice: "A fost suficienta o clipa pentru taia acest cap si probabil ca o suta de ani nu vor fi de ajuns pentru a se naste un altul la fel de valoros".

Mai puteti citi:

Trompetistul faimos care si-a pus muzica in serviciul armatei. A disparut in mod misterios in Al Doilea Razboi Mondial

Povestea fizicianului genial care a disparut in mod misterios la... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro